Wijk aan Zee gevarieerd

Het huis en het kampeerterrein hebben gezamenlijk de beschikking over een terrein van totaal ruim 12.500 m². Doordat de familiecamping een relatief gering aantal (ruime) kampeerplaatsen heeft, blijft er voor de bezoekers van huis en kampeerterrein naar verhouding veel ruimte over om op het eigen terrein van Banjaert te recreëren. Zowel op het kampeerterrein als bij het huis staan kinderspeelwerktuigen. Twee tafeltennistafels completeren het geheel.

Comfortabele terrassen
De bezoekers van het huis hebben de beschikking over twee zonneterrassen met comfortabel tuinmeubilair. De terrassen grenzen direct aan het huis (noord en oostkant). Ook bij wat hardere westenwind (vaak voorkomende windrichting) zit u op het oostterras lekker ‘uit de wind’.

Mooie stek
Het terrein van Banjaert ligt aan de noordrand van het dorp Wijk aan Zee. Het terrein grenst direct aan het Noordhollands Duinreservaat. Via een klaphekje (om de in het duinreservaat grazende koeien van ons terrein te houden) komt u direct in dit mooie natuurgebied.

Bijzondere planten
Voor de natuurliefhebbers is het eigen terrein van Banjaert ook interessant. Interessant, ondanks het toch wel intensieve gebruik van het terrein door de bezoekers, die vrij zijn om zich over het hele terrein te bewegen.
De natuurtoets 2005 (opgesteld om de nieuwbouw van het natuurvriendenhuis mogelijk te maken) schrijft over het beheer van het Banjaertterrein het volgende:
‘Het NIVON (lees Banjaert) verdient een compliment voor het gepleegde beheer, dat er toe heeft geleid dat een aantal zeldzame plantensoorten op het terrein aanwezig is (gebleven)’. Genoemd worden: hondskruid, oorsilene, wondklaver en pijpbloem.
En de minder zeldzame soorten als: boksdoorn, knolbeemdgras, kegel- en nachtsilene en bitterkruidbremraap. Ook zijn op het terrein van Banjaert nog overblijfselen van een heemtuin uit 1960 te vinden. De kruleik is hiervan een voorbeeld.

Fietsenstalling
Bezoekers van Banjaert kunnen hun fiets stallen in de fietsenstalling. Tevens heeft Banjaert fietsen te huur. Ook zijn er fietsroutes beschikbaar.

De duinen

Banjaert grenst aan het terrein van het Noordhollands Duinreservaat, een natuurgebied dat zich uitstrekt van Wijk aan Zee tot voorbij Bergen aan Zee. Het Noordhollands Duinreservaat is 4800 ha. groot en is eigendom van en wordt onderhouden door het Provinciaal Waterleidingbedrijf van Noord-Holland (PWN). Het duinterrein biedt een afwisselend landschap. Het westelijk gedeelte heeft bijna geen bomen vanwege de constante zeewind. Het middenduin is over een flinke oppervlakte begroeid met bos. Het vochtige lage duingebied aan de binnenduinrand heeft een rijk weidevogelbestand. Het duingebied rondom Wijk aan Zee is kalkrijk. De overgang naar kalkarm ligt tussen Egmond en Bergen. In het duingebied zijn veel wandel- en fietsroutes uitgezet. Daarnaast kunnen bezoekers via knooppunten zelf hun routes uitzetten. Bezoekers t/m 17 jaar kunnen gratis in het reservaat. Bent u ouder dan is een duinkaart verplicht.

Het strand

Het strand ligt op ongeveer 10 minuten lopen van Banjaert en heeft goede (horeca)voorzieningen. Het strand biedt – naast ‘zonnebaden’ tijdens zomerse dagen – veel mogelijkheden voor andere recreatie. Naar het zuiden wordt het strand, door invloed van de pieren van de haven van IJmuiden, steeds breder. Het strand is daar het breedste van Nederland. Dit biedt naast wandelen, hardlopen en nordic-walking ook andere mogelijkheden. Buiten het zomerseizoen worden er ook andere sporten beoefend, zoals kitesurfen, strandzeilen, paragliding, enz. Niet alleen leuk om zelf te doen, maar ook spannend om naar te kijken.

Het dorp

Geschiedenis
Wijk aan Zee was tot het midden van de negentiende eeuw een vissersdorp zonder haven. Rond 1800 verdween de visserij langzamerhand toen steeds grotere schepen werden gebruikt. Te groot om op het strand te trekken zoals daarvoor gebruikelijk was. Daardoor was de armoede in Wijk aan Zee rond 1800 groot en nam het inwonertal sterk af. Omstreeks 1880 ontwikkelde zich het toerisme in Wijk aan Zee. Maar gelukkig niet zo heftig als in sommige andere Noorzee-badplaatsen, waar om commerciële redenen weinig van de oorspronkelijke bebouwing meer te zien is.
In Wijk aan Zee heeft ook de nodige nieuwbouw plaats gevonden, maar dan op een zodanige manier dat de nieuwe bebouwing qua stijl en formaat past bij de oude.

Boodschappen, eten en drinken
Voor de dagelijkse boodschappen kunt u heel goed in het dorp terecht bij de goed gesorteerde Spar-supermarkt. Het is mogelijk om vooraf uw boodschappen bij deze winkel te bestellen. U hebt de keuze om de boodschappen zelf op te halen of te laten bezorgen. In de kern van het dorp vindt u andere leuke winkeltjes. Voor speciale aankopen is Beverwijk (op ca. 3 km) de aangewezen plaats. In Wijk aan Zee zijn voldoende eethuisjes, restaurants, bars en terrassen. Maar dan op kleine schaal. Kortom: een overzichtelijk, gezellig dorp waar het goed toeven is. Met in het midden van het dorp nog een echte dorpsweide.
Wijk aan Zee ligt direct tegen de duinenrij. Vanuit de dorpskern loopt u in luttele minuten naar het strand.

Toeristen-Informatiepunt de TIP
Wilt u wat langer in Wijk aan Zee blijven en de omgeving verkennen?
Dan is is een bezoek aan het toeristen-informatiepunt de Tip, Voorstraat 12, 1949 BM Wijk aan Zee, een aanrader.
In deze winkel is een hoek met folders ingericht waar u een indruk krijgt van de vele recreatiemogelijkheden van Wijk aan Zee en omstreken.
Het personeel is graag bereid u te helpen bij het zoeken naar een leuk uitstapje of het beantwoorden van uw vragen.
Openingstijden: 1 mei t/m 1 oktober alle dagen open van 13.00 tot 17.00 uur – van 1 oktober t/m 1 mei vrijdag t/m maandag van 13.00 tot 17.00 uur.

Wijk aan Zee goede uitvalsbasis
Hoewel Wijk aan Zee zelf een groot aantal recreatiemogelijkheden kent, is ook het achterland heel interessant. Wijk aan Zee heeft – via Beverwijk en Heemskerk – goede verbindingsmogelijkheden. Dat geldt voor wandelaars, fietsers, automobilisten en voor openbaar vervoer. Wijk aan Zee heeft een regelmatige busverbinding met Beverwijk, terwijl Beverwijk weer goede treinverbindingen heeft (Beverwijk ligt aan de spoorlijn Haarlem – Alkmaar). Voor een bezoek aan steden als Haarlem, Amsterdam en Alkmaar is de trein (i.v.m. parkeerperikelen) zelfs een aanrader. Via de rubrieken ‘wandelen’, ‘fietsen in de omgeving’, en ‘streek- en stadsbezoek’ krijgt u een aantal recreatievoorstellen om uw dagen bij Natuurvriendenhuis Banjaert prettig te besteden.

Duinpark Paasdal
Als het weer wat minder is, is Duinpark Paasdal, Hogeweg 14, in Wijk aan Zee een goed alternatief. U kunt er gezellig koffie drinken, wat eten, midgetgolf spelen, tafeltennissen en nog veel meer. Neem zelf een kijkje. O ja, u vindt in Paasdal ook een ‘leestafel’ met veel informatie en geschiedschrijving over het dorp Wijk aan Zee en omstreken. Paasdal verhuurt ook fietsen.

Zee van Staal
Honderd meter verder dan Duinpark Paasdal, op de plaats waar eens de camping Rolandsduin was, vindt u nu de beeldententoonstelling ‘Zee van Staal’. Met als achtergrond het Paasduin en daarachter Tata Steel (voorheen Hoogovens). Smaken verschillen. Maar het is wel indrukwekkend hoe 11 kunstenaars uit 11 verschillende landen het staal vorm hebben weten te geven. De toegang is gratis.
Neem alvast een voorproefje op: Zee van Staal

Uitzichtpunt Paasduin
Tussen Duinpark Paasdal en Zee van Staal vindt u een trap, die leidt tot het Paasduin. Vanaf dit duin heeft u rondom een bijzonder uitzicht. Aan de ene kant een vredig kustdorp, de zee en een natuurgebied. Aan de andere kant het terrein van Tata Steel (voorheen Hoogovens).

Ruimte om het huis

Een van de terrasen

Grote grazers

Duindoorn

Duinlandschap

Strand Wijk aan Zee

Zicht op zee

Strandzeilen

De Tip

Zee van Staal