Beverwijk

Wie de naam Beverwijk leest, denkt al gauw aan de Beverwijkse Bazaar; meer bekend onder de naam ‘Zwarte Markt’. Maar Beverwijk heeft nog meer te bieden: de gezellige Breestraat (winkelstraat) en de woensdagmarkt.

Het Museum Kennemerland – gelegen aan het Westerhoutplein 1 in Beverwijk – is al eerder genoemd in de rubriek ‘Wandelen’. Voor meer informatie en openingstijden klik op Museum Kennemerland.

De Beverwijkse Bazaar behoort tot Europa’s grootste overdekte markten en bestaat nu uit de volgende hallen: Zwarte Markt, Goudsouk, Nostalgische markt, Grand Bazaar, Oosterse- en Versmarkt en Computermarkt. De Bazaar is alle weekenden geopend (de Versmarkt vanaf vrijdag 12.00 uur).
Voor meer informatie klik op: de Beverwijkse Bazaar.

Hoe is het weer in Beverwijk ? Wilt u weten hoe het weer op dit moment is in Beverwijk, klik dan op Meteo Beverwijk.

IJmuiden / Velsen

IJmuiden is ontstaan doordat veel werkers na het graven van het Noordzeekanaal (1876) in de plaats bleven wonen. IJmuiden is momenteel de belangrijkste aanvoerhaven van zeevis van ons land en heeft de grootste Zeesluizen van Europa. De deuren daarvan zijn zo groot dat er zelfs een autoweg over heen gaat. Daarom is een bezoek aan de vissershaven en het vernieuwde sluizencomplex de moeite waard. Voorlopig kunnen alleen (brom)fietsers en voetgangers over de sluizen. Auto’s kunnen, naar verwachting, in de loop van het voorjaar 2022 over de sluizen.
Breng dan ook een bezoek aan het Zee- en Havenmuseum. Vanuit de uitkijktoren heb je een mooi uitzicht over de haven. Net als bij de natuurvriendenhuizen wordt het museum gerund door vrijwilligers. Zij hebben de oude visserijschool van IJmuiden eigenhandig gerenoveerd en als museum ingericht.

De Zuidpier en het IJmuiderstrand zijn enkele jaren terug compleet opnieuw ingericht en zij wachten op uw bezoek. Net als bij de Noordpier is het strand door aanwezigheid van de Zuidpier heel breed en IJmuiden heeft dit benut om diverse faciliteiten te ontwikkelen, zoals een binnenmeer, een boulevard en een plezierjachthaven. Om een lang verhaal kort te maken: ga zelf op onderzoek uit en laat je verrassen door IJmuiden!

De gemeente Velsen werd door het graven van het Noordzeekanaal doormidden gesneden. Zo ontstonden Velsen-Noord en Velsen-Zuid.

Voor aanvullende informatie klik op de site van IJmuiden / Velsen-Zuid

Zaanstreek

De Zaanse Schans is een unieke woon-werkbuurt met verschillende musea, molens, ambachten, restaurants, een bezoekerscentrum en een rondvaartgelegenheid. De Zaanse Schans geeft een goede indruk hoe de Zaanstreek er in de 17e- en 18e eeuw uit heeft gezien en is één van de toeristische toplocaties van Nederland. Een bezoek aan de Zaanse Schans is gratis, u betaalt wel voor het parkeren op de parkeerplaats.

De Bleeke Dood
Aan de Zaan vindt u korenmolen ‘De Bleeke Dood’ in Zaandijk. In deze korenmolen kunt u op vrijdagen ook echt in de molen gemalen meel (en andere natuurproducten) kopen.

Gortershoek en Domineestuin
Loop vanaf de Zaanse Schans over de brug naar de andere kant van de Zaan en sla rechtsaf. Daar vindt u de ‘Gortershoek’, een beschermd dorpsgezicht, waar u nog heel veel oude, authentieke Zaanse huizen en gebouwen aantreft. Als u nog verder loopt tot de Zaandijker kerk, dan vindt u achter deze kerk het buurtje ‘de Domineestuin’, het bezoeken meer dan waard.

Andere bezienswaardigheden
Zaanstad heeft – verspreid over de stad – nog veel andere bezienswaardigheden. Raadpleeg hiervoor de VVV van Zaanstad. Maar u kunt ook zelf gewoon langs de Zaan fietsen of lopen en zien hoe vroeger woonhuizen, kantoren en (inmiddels vaak grotere) industriepanden gebroederlijk naast elkaar zijn gebouwd. Nergens ziet u een beter voorbeeld hiervan dan in de Zaanstreek.

Waterland

Recreatiegebied Twiske
Dit recreatiegebied, dat ligt ten noorden van Amsterdam en grenst aan Oostzaan. Het 650 ha grote gebied bestaat voor een-derde deel uit water en biedt goede zwemmogelijkheden. Verder vindt u er een bosrijk gebied en een gebied dat voornamelijk bestaat uit weiden. Het hele gebied is doorsneden door mooie wandel- en fietspaden. Uw auto kunt u kwijt op één van de vele parkeerplaatsen. Het Twiske is gratis toegankelijk voor fietsers en wandelaars van 6.00 tot 23.00 uur. Voor een auto betaalt u toegang voor het parkeren.
Voor meer informatie klik op: Recreatiegebied Twiske.

Gemeente Waterland
Deze gemeente bestaat uit een groot aantal kernen, waarvan Monnickendam, Marken en Broek in Waterland het meest bekend zijn en zeker het bezoeken waard.
Monnickendam is een kleine stad met een mooi bewaarde historische binnenstad. Opvallend is de uit de vijftiende eeuw daterende Sint Nicolaaskerk. Daarnaast zult u zich verbazen over het grote aantal historische panden uit de zeventiende en achttiende eeuw met authentieke gevelstenen. Midden in de stad staat de oude speeltoren met een beroemd carillon, dat tijdens de marktdagen (op zaterdag) wordt bespeeld door de stadsbeiaardier. Verder kunt u wandelen langs de binnenhaven, waar ook de oude “Waegh’ staat, waar vroeger kaas werd gekeurd en gewogen.
Het voormalige eiland Marken is nu via een dijk te bereiken. Als u met de auto naar Marken gaat kunt u parkeren op een centraal parkeerterrein (tegen betaling). U kunt Marken ook bereiken via een bootdienst vanuit Volendam. Bekijk op Marken de klederdracht, de aparte bouwstijl van de huizen, gebouwd op werven (kunstmatig aangelegde verhogingen) en de paalwoningen op de lager gelegen delen. Door de werven en paalwoningen hielden de Markers bij overstromingen toch droge voeten. Er is nog veel meer te beschrijven, maar u kunt beter zelf gaan kijken.
Broek in Waterland is een dorp waar u in alle rust door moet wandelen. U vindt er geen kolossale gebouwen, maar wel heel goed bewaarde, monumentale huizen van vóór 1850 (in een beschermd dorpsgezicht). Oorspronkelijk was Broek in Waterland een schippersdorp. Nadat het in de zeventiende eeuw snel bergafwaarts ging met de zeevaart, ging men over op intensieve veehouderij (met Amsterdam als gretige afnemer van de verse zuivelproducten). Kijk voor meer informatie op de site van VVV Waterland.

Edam en Volendam
Hierbij alvast een hint voor een leuke trip: Bekijk eerst Volendam op uw gemak, stap daarna op de boot naar Marken (koop een retour). Wandel daar rond zo lang als u wilt en vaar daarna weer terug naar Volendam. Informatie vindt u op de sites van de VVV van Volendam en de VVV van Edam.

Stadsbezoek

Als het weer wat minder is, kunt u overwegen eens een stad in de buurt te bezoeken. Mogelijkheden genoeg !
Omdat het bijna onmogelijk is om in de grote(re) steden een betaalbare parkeerplaats in de buurt van het het centrum te vinden, is het openbaar vervoer een aanrader. Vaak zijn de parkeertarieven in (de buurt van) stadscentra hoger dan de kosten van het openbaar vervoer. Bijkomend voordeel daarbij is, dat Wijk aan Zee (via Beverwijk) uitstekende OV-verbindingen heeft. En voor de wat betere fietsers is de afstand van de hier genoemde steden ook geen bezwaar.

Haarlem
De afstand naar Haarlem is ongeveer 30 km (heen en terug). Haarlem – de hoofdstad van de provincie Noord-Holland – heeft veel bezienswaardigheden. Vanaf het station wandelt u in ca. 10 minuten naar het centrum. Hier zult u zich niet vervelen. Er is er voor iedereen wel wat interessants te zien. Historische gebouwen, musea, aantrekkelijke winkels, smalle straatjes en steegjes ….. te veel om op te noemen. Bekijk vooral ook even één of meer van de talrijke hofjes. De meeste van de hofjes zijn voor iedereen vrij toegankelijk. Nieuwsgierig geworden ? Surf dan even naar VVV Haarlem.

Amsterdam
De totale afstand (heen en terug) is ca. 50 km. Met eigen vervoer naar Amsterdam rijden is af te raden vanwege de hoge parkeergelden. Daarom is het aan te raden gebruik te maken van het openbaar vervoer. Banjaert heeft een goede busverbinding met Beverwijk. Vandaar is het eenvoudig per trein naar het CS Amsterdam te reizen. Wij kunnen voor u geen keuze te maken uit de talloze attracties die Amsterdam te bieden heeft. Surf daarom zelf naar ‘get your guide’ Amsterdam.

Alkmaar
Van Banjaert naar Alkmaar en weer terug is ongeveer 50 km. ‘Bij Alkmaar begint de victorie’. Een oud gezegde uit de tijd van Alva en de Tachtigjarige Oorlog. In die tijd was Alkmaar al een echte stad met verdedigingswallen. Veel van de historie in Alkmaar is bewaard gebleven. Daarom is deze stad uw bezoek meer dan waard. Als u op vrijdag in het zomerseizoen gaat, kunt u van 10.00 uur tot 12.30 uur de Kaasmarkt bezoeken. De toegang is gratis. Vanaf Beverwijk heeft u een uitstekende treinverbinding met Alkmaar.
Klik hier: voor meer informatie over Alkmaar.

Leiden
Leiden ligt wat verder van Banjaert (ca. 90 km heen en terug) maar is een fantastische stad voor een dagbezoek. Een stad met een belangrijk verleden, dat goed bewaard is gebleven. Dit ziet u met name in de de historische binnenstad. Leiden is universiteitsstad met daardoor een specifieke bevolkingssamenstelling (en uitgaansleven). Een stad die belangrijke schilders, schrijvers en geleerden voortbracht. Maar wat heeft u aan dit verhaal ? Ga het liever zelf bekijken door een bezoek te brengen aan Leiden.
Voor meer informatie voor een leuke dag druk op VVV Leiden.

Andere recreatiemogelijkheden

Tenslotte nog een aantal recreatiemogelijkheden, die soms wat verder van Banjaert zijn gelegen en nog niet zijn genoemd. De opsomming is verre van compleet.

Thijsse’s hof
De toegang voor deze planten- en vogeltuin in het Bloemendaalsche Bosch is gratis. Gratis, omdat Jack P. Thijsse vond ‘dat de natuur voor iedereen bereikbaar moet zijn’. Net als bij de natuurvrienden zorgen – naast enkele beroepskrachten – veel vrijwilligers voor het onderhoud van Thijsse’s Hof. De afstand heen en terug naar Thijsse’s Hof is 32 km.
Adres: Mollaan 4, 2061 BD Bloemendaal.
Voor openingstijden en meer informatie klik op: Thijsse’s hof

Speeltuin Linnaeushof
Deze speeltuin in de buurt van Bennebroek is de grootste speeltuin van Europa. U vindt in deze speeltuin geen kermisachtige toestanden, maar ca. 350 speeltoestellen waar de kinderen zelf actief voor beweging, actie, enz. zorgen. Daarbij staat de veiligheid van de kinderen voorop. De afstand heen en terug is ongeveer 50 km.
Adres: Rijksstraatweg 4, 2121 AE Bennebroek. Voor meer informatie klik op Linnaeushof

Vakantie- en attractiepark Duinrell
Wilt u een spectaculair dagje uit in een attractiepark, ga dan naar Duinrell in Wassenaar. Splash, Aquaswing, klimmen en klauteren in de indoorspeeltuin Rick’s Fun Factory en griezelen in de ‘Falcon’, de achtbaan van maar liefst 380 meter. Drie karretjes met elk acht personen aan boord storten met een snelheid van 70 km per uur van een hoogte van 22 meter bijna loodrecht naar beneden, om via een looping en een kurkentrekker weer tot stilstand te komen …..
Om van de schrik te bekomen kunt u tijdens de vakantieperiode om 12.30, 14.00 en 15.30 uur naar de Magic Wave Zomershow. Maar u kunt ook een duik nemen in het tropische Tikibad, met het grootste overdekte glijbanenparadijs van de Benelux met meer dan één kilometer aan glijbanen. De afstand heen en terug is ca. 100 km.
Adres: Duinrel 1, 2242 JP Wassenaar. Voor meer informatie (en toegangsprijzen) klik op Duinrell

Streek- en Stadsbezoek

Beverwijk Weekmarkt op woensdag

Museum Kennemerland Velser Aardewerk

Beverwijkse Bazaar

Velsen-Zuid

Zaanse Schans

Waterland

Marken

Broek in Waterland

Edam

Haarlem

Amsterdam

Alkmaar

Leiden