Banjaert & Green Key

Maatschappelijk ondernemen is een moderne term, maar in het NIVON zit het al vanaf de oprichting, 92 jaar geleden, aan de basis van de vereniging. Het betekent zoveel als aandacht voor mens en natuur en dat in praktijk brengen.

Destijds betekende dat: een gezin van driehoog-achter uit de Jordaan uit de stad te laten komen, in contact brengen met de natuur en SAMEN een hoger niveau van welzijn ontwikkelen. Het woordje samen mag best met hoofdletters, want het betekent zóveel…”Samen de huizen en kampeerterreinen onderhouden, culturele activiteiten organiseren, samen op reis, samen wandelen, noem maar op”.
Na de wederopbouw verhuisden gezinnen naar moderne buitenwijken en kwamen vakanties in het buitenland binnen de mogelijkheden. Nederland ging winkelen, ging supermarkten. Nederland kreeg intussen wel andere problemen zoals luchtvervuiling, klimaatverandering en een grote afvalberg.

Het NIVON is lid van de internationale natuurvrienden en zij sloten zich gezamenlijk aan bij een verdrag, dat Fair&Green Deal heet.
Het idee er achter is voor het eerst in het rapport Brundtland naar voren gebracht: de milieuproblemen van deze tijd zijn alleen op te lossen door wereldwijd tevens de armoede te bestrijden.
Green Key is een certificaat voor duurzaam en maatschappelijk ondernemen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je aan strenge regels voldoen. Twaalf verschillende thema’s komen aan de orde, onder meer maatschappelijke betrokkenheid, energiebezuiniging, afvalscheiding. milieuvriendelijk en duurzaam inkopen. Als NIVON accommodaties daar al aan voldoen, waarom dan evengoed dat certificaat?
Om drie redenen. De strenge regels zorgen ervoor om nog eens kritisch na te gaan: slaan we niets over? Bovendien: duurzaam en maatschappelijk betrokken is geen toestand, maar een proces. De maatschappij verandert, er worden andere prioriteiten gesteld, innovaties bieden nieuwe oplossingen. Tenslotte is het varen onder de blauw-groene vlag van Green Key een duidelijk signaal naar onze gasten waar we ons mee bezig houden.
Banjaert heeft sinds 2016 Green Key. Begin 2019 zijn we opnieuw beoordeeld en hebben de gouden sleutel, hoogste classificatie, opnieuw gekregen. Afgelopen jaar lag het accent op het verbeteren van het groenplan. In het huis zijn op alle kamertjes stickers bij de ramen aangebracht: raam open, verwarming dicht. In 2019 wordt de isolatie van het huis verbeterd. Ook komen er heatpipes op het huis. En….we gaan een begin maken met een nieuw, milieuvriendelijk toiletgebouw op het kampeerterrein.
Met de medewerking van onze gasten kunnen wij die gouden sleutel handhaven.
Samen groen en sociaal.