Banjaert & Green Key

Nivon duurzaam en sociaal

Destijds betekende dat: een gezin van driehoog-achter uit de Jordaan uit de stad te laten komen, in contact brengen met de natuur en SAMEN een hoger niveau van welzijn ontwikkelen. Het woordje samen mag best met hoofdletters, want het betekent zóveel…”Samen de huizen en kampeerterreinen onderhouden, culturele activiteiten organiseren, samen op reis, samen wandelen, noem maar op”.
Na de wederopbouw verhuisden gezinnen naar moderne buitenwijken en kwamen vakanties in het buitenland binnen de mogelijkheden. Nederland ging winkelen, ging supermarkten. Nederland kreeg intussen wel andere problemen zoals luchtvervuiling, klimaatverandering en een grote afvalberg. Duurzaam is in elk geval vakantie in ons eigen, mooie land.

Duurzaam

Het NIVON is onderdeel van de internationale natuurvrienden en zij sloten zich gezamenlijk aan bij een verdrag, dat Fair&Green Deal heet. Het idee er achter is voor het eerst in het rapport Brundtland naar voren gebracht: de milieuproblemen van deze tijd zijn alleen op te lossen door wereldwijd tevens de armoede te bestrijden. Green Key is een certificaat voor duurzaam en maatschappelijk ondernemen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je aan strenge regels voldoen. Twaalf verschillende thema’s komen aan de orde, o.a. maatschappelijke betrokkenheid, energiebezuiniging, afvalscheiding. milieuvriendelijk en duurzaam inkopen. Als NIVON accommodaties daar al aan voldoen, waarom dan evengoed dat certificaat?
 De strenge regels zorgen ervoor om nog eens kritisch na te gaan: slaan we niets over? Bovendien: duurzaam en maatschappelijk betrokken is geen toestand, maar een proces. De maatschappij verandert, er worden prioriteiten gesteld, innovaties bieden nieuwe oplossingen. Tenslotte is het varen onder de blauwgroene vlag van Green Key een duidelijk signaal naar onze gasten waar we ons mee bezig houden. In het huis zijn op alle kamertjes stickers bij de ramen aangebracht: raam open, verwarming dicht. Begin 2021 zijn we opnieuw beoordeeld en hebben de gouden sleutel, hoogste classificatie, opnieuw gekregen. Het toiletgebouw op het kampeerterrein is in 2022 volledig gerenoveerd. Milieuvriendelijk en voorzien van een ontmoetingsplek voor de kampeerders. Naast de 126 zonnecellen willen we ook op het huis zonnecollectoren voor de verwarming en de douches.
Samen groen en sociaal.

Alle gasten en vrijwilligers: bedankt voor de medewerking.