Rondrit naar bezoekerscentrum de Hoep (Castricum)

Totaal ca. 25 km.
Duinkaart verplicht en verkrijgbaar bij Banjaert.

bnj_056_010bg

In dit informatiecentrum, dat is opgezet door het PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, vindt u veel informatie over het zuiveren van oppervlaktewater. Maar ook flora en fauna van het duingebied en het ontstaan van de duinen komt ruimschoots aan bod.
De Hoep is gratis te bezoeken. Het adres: Johannisweg 2, 1901 NX Castricum.
Voor meer informatie klik op: de Hoep

Voor deze route heeft u voor de terugweg een duinkaart nodig, verkrijgbaar bij Banjaert.
1. Sla vanaf het Banjaertterrein linksaf. Via de Burg. Rothestraat en de Duinrand bereikt u de Zeeweg.
2. Bij de Zeestraat rechtsaf. Rij via de Zeestraat naar knooppunt (knpp) 42 (ca. 2,7 km).
3. Sla bij knpp 42 linksaf richting knpp 35 (5,6 km). U rijdt nu door een oud tuinbouwgebied.
4. Vanaf knpp 35 rechtdoor naar knpp 23 (0,8 km).
5. Vanaf knpp 23 linksaf door een bosrijk gebied richting knpp. 15 (ca. 5,5 km).
6. Na ca. 5 km. ziet u rechts bezoekerscentrum ‘de Hoep’, het eindpunt van deze rit.
Recht tegenover ‘de Hoep’ ziet u restaurant ‘Johanna’s Hof’ met een schitterend (zonne)terras en een goede keuken.
7. Sla na het bezoek aan de Hoep rechtsaf en direct daarna linksaf (fietspad van de Zeeweg) richting knpp 14 (1 km).
8. Sla bij knpp 14 linksaf richting knpp 34 (4,9 km). U rijdt nu door een schitterend duingebied. Pas op! Voor dit traject heeft u de duinkaart nodig.
9. Vanaf knpp 34 rechtsaf richting knpp. 97 (4,5 km). U bent weer in Wijk aan Zee !

Fietsen vanaf Banjaert naar de Abdij van Egmond

Totaal ca. 35 km.
Duinkaart verplicht en verkrijgbaar bij Banjaert
01. Sla vanaf het Banjaertterrein linksaf. Via de Burg. Rothestraat en de Duinrand bereikt u de Zeeweg. Sla hier linksaf.
02. Volg de Zeeweg tot knooppunt 42 (2,7 km).
03. Rij vanaf knpp 42 naar knpp 35 door het Heemskerkerduin (5,6 km).

Het Heemskerkerduin is een oud tuinbouwgebied. Er vindt al sinds de 17e eeuw tuinbouw plaats.
Via het IJ konden de groenten eenvoudig naar Amsterdam worden vervoerd. Na 1850 ging men zich ook toeleggen op aardbeien en bollen.

04. Rij vanaf knpp 35 naar knooppunt 23 (0,8 km).
05. Rij vanaf knpp 23 naar knooppunt 15 (5,0 km).
06. Vlak voor knpp 15 rijdt u langs bezoekerscentrum ‘de Hoep’ van het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN),

Bezoekerscentrum ‘de Hoep’ heeft een zodanige vorm, dat het relatief grote gebouw niet opvalt in het duinlandschap. In dit bezoekerscentrum, dat is opgezet door het PWN, vindt u veel informatie over het zuiveren van oppervlaktewater. Maar ook flora en fauna van het duingebied en het ontstaan van de duinen komt ruimschoots aan bod.
De Hoep is gratis te bezoeken en heeft een koffiehoek. Adres: Johannisweg 2, 1901 NX Castricum. Open: di – zo van 10-17u.
Tegenover de Hoep vindt u horecagelegenheid Johanna’s Hof met een groot (zonne)terras en een goede keuken.

07. Vervolg (na evt. bezoek aan ‘de Hoep’ en/of Johanna’s Hof) de weg naar knppt 15 (ca. 0,5 km).
08. Rij vanaf knooppunt 15 naar knpp 25 (3,7km).
09. Rij van knpp 25 naar knooppunt 29 (0,7 km).
10. Rij vanaf knpp 29 richting knpp 28. Na het doorkruisen van het dorp Egmond Binnen en rijdend op de Vennewaterweg (na ca 1,6 km) ziet u aan uw linkerhand de bordjes van de Abdij van Egmond.

De Abdij van Egmond bestaat al ruim 1000 jaar en kent een roemruchte geschiedenis van welvaart, plundering en wederopbouw. Het huidige gebouw is herbouwd omstreeks 1935 met uitbreidingen in latere jaren. In het bezoekerscentrum vindt u een (abdij)winkel, een kaarsenmakerij, een pottenbakkerij en een kunstgalerij/museum. En niet te vergeten: Adelbertbier, miraculum novum (het laatste wonder van Adelbert). Een video over de abdij verhaalt de geschiedenis van de Egmonder monniken.
Tenslotte: bezoek vooral de bij de abdij behorende kerk met z’n heel aparte, eenvoudige moderne stijl.

11. Rij vanuit het terrein van de Abdij terug naar knpp 29 (ca 1,6 km).
12. Rij nu door de waterleidingduinen via de knooppunten 29 – 25 (0,7 km), 25 – 14 (3,7 km), 14 – 34 (4,9 km), 34 – 97 (4,5 km) terug naar Wijk aan Zee en Banjaert.

Fietsen naar Velsen-Zuid en de landgoederen Velserbeek en Beeckestijn

Totaal ca. 20 km.
Voor deze route heeft u geen duinkaart nodig.
Het plaatsje Velsen-Zuid ontstond toen het Noordzeekanaal dwars door de gemeente Velsen werd gegraven. Net als bij de landgoederen lijkt het of de tijd er heeft stil gestaan. Om de plaatsen te bereiken steekt u het Noordzeekanaal over met de Velserpont (voor fietsers en voetgangers gratis).

1. Sla vanaf het Banjaertterrein linksaf. Via de Burg. Rothestraat en de Duinrand bereikt u de Zeeweg.
2. Sla bij de Zeestraat linksaf en rij naar knooppunt (knpp) 42 (ca. 2,7 km).
3. Rij rechtdoor naar knpp 1 (1,7 km).
4. Sla rechtsaf richting knpp 2 en rij door richting knpp 3. U bereikt de pont over het Noordzeekanaal (voor fietsers en voetgangers kostenloos).
5. Na de oversteek met de Velserpont slaat u direct linksaf en rijdt u via het fietspad (aan de linkerkant van de snelweg) naar Velsen-Zuid.
bnj_056_030bg
Zoals al aangegeven lijkt het of in dit dorpje de tijd heeft stilgestaan. Het hele plaatsje is bezienswaardig, maar in het bijzonder de Engelmunduskerk, oorspronkelijk omstreeks 720 als klein houten kerkje gesticht door Willebrord. In de loop der tijd verbouwd, verwoest en weer opgebouwd en uitgebreid heeft de kerk z’n huidige vorm gekregen.

Vanwege de mooie omgeving bouwden welgestelde Amsterdammers in de omgeving van Velsen diverse buitenhuizen langs de oevers van het Wijkermeer. Velserbeek en Beeckestijn zijn hier goede voorbeelden van.
bnj_056_020bg
6. Om de landgoederen te bereiken steekt u vanuit het centrum van Velsen-Zuid de (drukke) verkeersweg bij de stoplichten over (alternatief is het tunneltje onder de weg door vanuit Velsen-Zuid) en slaat u rechtsaf. Na een korte afstand komt u een verwijsbord naar buitenplaats Velserbeek tegen.

De bij het landhuis (voormalig museum) behorende tuin is ingericht als openbaar wandelpark en gratis toegankelijk. In het huidig park zijn twee authentieke stijlen bewaard gebleven. Rondom het 18de-eeuwse huis liggen de formele tuinen, daarachter ligt het landschapspark.
In het park vindt u – in de oranjerie – een theeschenkerij, die op zondagmiddagen is geopend. In het zomerseizoen bij mooi weer ook op doordeweekse middagen open.

bnj_056_040bg
7. U kunt door het park het landgoed Beeckestijn bereiken. Maar het huis is eenvoudiger te vinden door even buitenom te fietsen. Bij het verlaten van het landgoed Velserbeek (door de hoofdin-/uitgang) slaat u rechtsaf (fietspad Parkweg). Na ca. 300 meter slaat u weer rechtsaf de Rijksweg in. Na ca. 800 meter bereikt u de ingang van het landgoed Beeckestijn.

Het park rondom het landhuis is zeer bezienswaardig. Echt een aanrader om zelf even te gaan kijken !

8. Rij terug naar Banjaert via Velsen-Zuid, de Velserpont, knpp 02, 01, 42 en 97.

Fietsrondje IJmuiden

1. Sla vanaf het Banjaertterrein linksaf. Via de Burg. Rothestraat en de Duinrand bereikt u de Zeeweg.
2. Sla bij de Zeestraat linksaf en rij naar knooppunt (knpp) 42 (ca. 2,7 km).
3. Rij rechtdoor naar knpp 1 (1,7 km).
4. Sla rechtsaf richting knpp 2 en rij door richting knpp 3. U bereikt de pont over het Noordzeekanaal (voor fietsers en voetgangers kostenloos).
bnj_056_050bg
Na de oversteek met de Velserpont volgt u de bordjes IJmuiden-haven.
In de haven van IJmuiden is altijd wel wat te beleven. Voor visliefhebbers zijn er voldoende gelegenheden om een lekker visje te nuttigen. Ook het IJmuider Zee- en Havenmuseum ‘de Visserijschool’ (aan de haven) is uw bezoek meer dan waard.

5. Voor de terugweg heeft u twee mogelijkheden:
a. Via de zeesluizen van IJmuiden: vanaf knpp. 96 via knpp. 02, 01, 42 en 97 keert u terug naar Banjaert. U kunt ook de bordjes ‘Wijk aan Zee’ volgen. (Wegens werkzaamheden tot 2021 gesloten)
Onderweg krijgt u een indruk van de enorme zeesluizen en het imposante industrieterrein van Tata Steel  (voorm. Corus/Hoogovens).

b. Via de watertaxi IJmuiden:
Vanaf knpp 96 volgt u de bordjes knpp 97. U komt dan op het Sluisplein, waar de watertaxi van 8 april t/m 7 okt 2013 om (bij benadering) 10.00, 13.15, 15,25 en 17.25 (evt via het forteiland) naar het beginpunt van de Noordpier vaart (mits de weersomstandigheden dit mogelijk maken).
Kijk voor alle zekerheid even naar de site van de Watertaxi IJmuiden.

6. Volg vanaf de Noordpier de bordjes knpp. 97 om weer in Wijk aan Zee te komen.

Fietsen naar Recreatiegebied Spaarnwoude

Spaarnwoude, dat ligt tussen Amsterdam, Haarlem en Velsen, is ongeveer 3000 ha groot. In dit schitterende groene, rustige gebied kunt u wandelen, fietsen, sceeleren, maar ook lekker recreëren op een speelweide. Naast speelweiden vindt u er ook parken, een klimwand, een skipiste, een informatieboerderij, kanobanen, een avonturenland en een golfbaan.

1. Sla vanaf het Banjaertterrein linksaf. Via de Burg. Rothestraat en de Duinrand bereikt u de Zeeweg.
2. Sla bij de Zeestraat linksaf en rij naar knooppunt (knpp) 42 (ca. 2,7 km).
3. Rij rechtdoor naar knpp 1 (1,7 km).
4. Sla rechtsaf richting knpp 2 en rij door richting knpp 3. U bereikt de pont over het Noordzeekanaal (voor fietsers kostenloos).

5. Vervolg de route naar knpp. 3 (van knpp. 2 naar 3 is 2,1 km).
6. Rij van knpp 3 naar knpp 95 (4,5 km). U zit nu midden in recreatiegebied Spaarnwoude. U kunt in het recreatiegebied de eigen richtingaanwijzers volgen. Ook is het mogelijk via de knooppunten een rondje te fietsen: van 95 – 94 – 93 – 98 terug naar 95 (7,7 km). Vervolgens fiets u dezelfde weg terug: van knpp 95 via knpp 3 – 2 – 1 – 42 – 97 (12,5 km) terug naar Wijk aan Zee – Banajert. Zie ook de alternatieve route punt 7, 8 en 9, die ca. 7 km langer is).

7. Alternatieve route: Rij van knpp 95 via knpp 94 – 93 – 98 – 11 naar de pont van Buitenhuizen en steek met de pont over (kostenloos voor fietsers en wandelaars).
8. Rij vanaf de pont (via de oude IJdijk) naar knpp 10 – 7 – 6 naar knpp 41 (8,7 km).
9. Vanaf knpp 41 rijdt u door de Breestraat (de winkelstraat van Beverwijk) naar knpp 1 en vervolgens via knpp 42 en 97 naar Wijk aan Zee – Banjaert (totaal 6,7 km.).

Voor meer informatie klik op: Spaarnwoude
Adres: Genieweg 46 1981 LN Velsen-Zuid.

De Polderroute

De ene polder is de ander niet. De Wijkerpolder is een droogmakerij. Daarna de natte Zaanse Polders met veel trilveen.  Hoogtepunt van deze route is een bezoekje aan de Zaanse Schans.  Via Krommeniedijk terug, voorheen een vissersdorp. Tussen dit dorp en Heemskerk/Beverwijk rijdt u door het gebied waar voorheen de Kromme Ye de Wijkermeer in stroomde. Holland Polderland.

De route is ongeveer 50 km. Kaartjes met de route, om aan de fiets te hangen, zitten in de activiteitenmap.

Download de fietsroute.

De Waterroute

In de duinen heeft niet alleen de natuur een sterke behoefte aan water; er wordt ook drinkwater bereid. De ‘kwal’ en het infocentrum De Hoep vertellen daar over. Na de Hoep, aan de linkerzijde van de Zeeweg het overgangsgebied tussen de duinen en de oude strandwallen. Het gebied achter de boerderij wordt weer bevloeid op de oude manier, met duinwater (Schoonwatervallei). Richting Akersloot komt u steeds verder in bemaald land: ’s-Zomers altijd groen, ’s-winters niet te nat. Tussen Uitgeest en Akersloot kunt U het Poldermuseum bezoeken. Hoogtepunt van deze route is het stukje langs het Alkmaardermeer, waar u onder meer de blauwborst tegen kunt komen.

Ook deze route is ongeveer 50 km. Kaartjes met de route, om aan de fiets te hangen, zitten in de activiteitenmap.

Download de fietsroute.

Heidenen, Heiligen en Heren

De route voert u langs twee oude, heilige waterputten, een ruïne en een Abdij bij Egmond, enkele oude kerken en plaatsen waar kastelen hebben gestaan.  De geschiedenis van Noord-Kennemerland in de Middeleeuwen is aan de hand van deze route beschreven in een boekje dat voor € 3,= verkrijgbaar ia bij de balie. Natuurlijk komt de geschiedenis van ridder Banjaert uitgebreid aan de orde.

Een route van 50 km, met een bezoek aan museum Huis van Hilde in Castricum moet u voor deze fietstocht een hele dag uittrekken.

Download de fietsroute.

Rondje Beverwijk

Een mooie fietstocht om de omgeving te leren kennen. Door de tuinderijen bij Heemskerk, door het gebied waar eens het Oer-IJ estuarium lag komt u bij Assumburg. Dit kasteel heeft een mooie, enkele jaren geleden geheel gerenoveerde Franse tuin. Vandaar door een woonwijk met moderne architectuur en nog even de Wijkerpolder. Via het hart van Beverwijk terug naar Wijk aan Zee.

25 km. Aan het eind de mogelijkheid om even te winkelen of een terrasje te pikken.

De boerderijroute

In de tijd van de industrialisatie heeft men ook de duinen ‘ten nutte’ gemaakt. Er verschenen dennenbossen, hout voor de mijnbouw. Er kwamen boerderijen en er werden sloten gegraven voor de afvoer van producten.  Die boerderijen staan er grotendeels nog, al is er geen landbouw meer. De duinpieper is schaars. PWN, in de persoon van boswachter Zonneveld, heeft een route gemaakt langs die oude duinboerderijen: de Kruisberg, Berwout (ook wel Vogelwater), Zeeveld en Kroftwoning.

Vanuit Banjaert eerst naar de Kruisberg fietsen en van daaruit de route volgen. Duinkaart verplicht.

Download de fietsroute.

Informatie