Rondje Dorpsweide ca. 2.5 km

Haal voordat u aan een kennismakende wandeling door Wijk aan Zee begint het bonnenboekje bij de balie. Hierin staat de afgedrukte plattegrond met veel info over o.a. eethuisjes.
U loopt van Banjaert langs De Dorpsweide richting Julianaplein (via de Verlengde Voorstraat en de Zeecroft). Dwaal wat door het centrum en verbaas u over de verscheidenheid aan geveltjes, hotelletjes, bars en woonhuizen. Alles kleinschalig en door elkaar.
Bezoek ook even het toeristen-informatiepunt ‘de Tip’ Voorstraat 12 (1 mei t/m 1 oktober alle dagen open van 13.00 tot 17.00 uur – van 1 oktober t/m 1 mei vrijdag t/m maandag van 13.00 tot 17.00 uur). Er is hier ook een assortiment van artikelen gemaakt door plaatselijke of regionale kunstenaars.
U kunt terug wandelen via De Zwaanstraat en de Julianaweg.
Een andere mogelijkheid is via De Zwaanstraat het strand op te wandelen en via de opgang ‘Strand Noorderbad’ weer terug te lopen naar Banjaert.
U heeft voor deze wandeling geen duinkaart nodig.

Rondje Wijk aan Zee ca. 5.5 km

De folder met de beschrijving van deze wandeling is tegen een geringe vergoeding verkrijgbaar bij Banjaert en het toeristen-informatiepunt ‘de Tip’.
Een echte aanrader, omdat u alle mooie en bijzondere (uitkijk)punten van Wijk aan Zee aandoet en ook nog een stuk geschiedenis over het dorp aan de weet komt.
Vanaf Banjaert loopt u vanuit de hoofdingang langs de grote zaal richting schommel en glijbaan naar het hekje in de hoek van het Banjaertterrein. Ga door het hekje linksaf en volg het smalle paadje met aan uw linkerhand een camping. Loop onder de hoogtebalk van de parkeerplaats door en sla aan het eind van de afrit van de parkeerplaats rechtsaf. U loopt nu op de route van de rondwandeling ‘Rondje Wijk aan Zee’. Voor dit rondje is een duinkaart verplicht. U kunt het rondje ook zonder duinkaart lopen. Loop dan vanuit Banjaert naar de hoofduitgang, ga rechtsaf via de Burg. Rothestraat, rechtdoor via de Tappenbeckstraat en rechtsaf via de Relweg, langs Heliomare naar het Zeepad (vóór de strandafgang linksaf). Volg nu de kaart van de folder.

Wandelen naar de Noordpier ca. 8 km

Heen over de weg, terug over het strand (of andersom). Een aanrader voor elk seizoen (behalve bij regen en koude, harde wind). U heeft geen duinkaart nodig.
De route:
1. Vanuit de Banjaeert gaat u rechtsaf de Burg. Rothestraat in.
2. Na de bocht de Van Oldenborghweg tot De Dorpsweide. Daar oversteken en De Dorpsweide volgen aan de overkant: Julianaweg.
3. Bij het Julianaplein linksaf en almaar rechtuit op de stoep/fietspad: Hogeweg, Bosweg, Reindersweg.
4. Bij de Noordpier over strand terug naar een van de strandopgangen van Wijk aan Zee.
Alleen bij rustig weer is het mogelijk tot aan het eind van de pier te lopen.
De pier steekt ca. 2 km de zee in. Bij helder weer heeft u vanaf het eind van de pier een fantastisch uitzicht op de duinkust.
Pas op: Bij harde wind is het gevaarlijk om op de pier te lopen. Golven spoelen u gemakkelijk van de pier af. Bij storm is de zee zelfs in staat de grote betonblokken over de pier te rollen.

Door PWN bewegwijzerde wandelingen 3.5, 5 of 14.5 km

Doordat het terrein van Banjaert grenst aan dat van het Noordhollands Duinreservaat, kunt u deze wandelingen starten vanuit Banjaert. Een duinkaart is verplicht, te koop bij de ingang van het duin en bij de Spar.

  1. Loop vanuit de hoofdingang langs de grote zaal richting schommel en glijbaan.
  2. Loop langs de schommel naar het hekje dat zich in de hoek van het Banjaert-terrein bevindt.
  3. Ga door het hekje linksaf en volg het smalle paadje (aan uw linkerhand een camping).
  4. Loop onder de hoogtebalk van de parkeerplaats door en sla aan het eind van de afrit van de parkeerplaats rechtsaf.
  5. Bij het infobord staan drie met kleuren bewegwijzerde wandelingen aangegeven (het groene ‘Zeedorperpad’ van 3 km, het rode ‘Rondje van Boreel’ van 5.5 en het oranje ‘van de Rellen naar de Vlotter’ van 14.5 km).

Wandelen naar Beverwijk (8-12 km)

De toeristische route is verkrijgbaar bij de balie en is in te laden op GPS. De kortste route naar het station en het centrum van Beverwijk is via de Zeestraat.

U verlaat Banjaert via de hoofdingang en slaat linksaf de Burg. Rothestraat in. Aan het eind rechtsaf en na ca. 100 meter slaat u linksaf (fiets- / wandelpad). U blijft deze weg (de Zeestraat) volgen tot u het naambord Beverwijk passeert. Op het Westerhoutplein passeert u Museum Kennemerland, dat zeker een bezoek waard is. Via dit plein kunt u rechtdoor lopen naar het centrum (via de Zeestraat). Sla aan het eind van de weg linksaf. U loopt dan in de Breestraat, de belangrijkste winkelstraat van Beverwijk. Heeft u na het bezoek aan Beverwijk geen zin om terug te lopen, dan kunt u op de terugweg de bus nemen. Of loop terug langs de Buitenplaatsen Scheybeeck en Westerhout via de toeristische route.

Duin-strandwandeling (10-15 km) Kruisberg

Van deze route is een infoblad verkrijgbaar aan de balie, tegen onkostenvergoeding.
Deze route leid je door de duinen naar strandopgang Heemskerk en vandaar terug. Er zijn voor het gedeelte naar strand Heemskerk drie varianten omschreven. De eerste (12 km) is een route met veel variatie in landschap. Langs het Ligustervlak, door de bossen en dan over de Valeiweg. De naam van de laatste verraadt wat je te zien krijgt. De tweede route is een verkorting van de eerste (10 km). De derde route (15km) gaat langs de Kruisberg. Daar vind je een uitkijktoren en een restaurant in een oude boerderij. 
Het is ook mogelijk via deze routes naar de Kruisberg te gaan (3a) en terug over een ander traject (3b) terug (totaal ca 8 km).

Fotopuzzeltocht 3.6 km

Voor deze tocht is een duinkaart nodig, kinderen beneden de 16 jaar zijn vrijgesteld. De puzzeltocht is te koop bij de balie tegen een kleine vergoeding. Het infoblad met de foto’s lever je na de tocht weer in.
Een leuke wandeling waarbij de kinderen ook wat te doen hebben. De foto’s hebben een letter, de volgorde onderweg bepaalt het bijbehorende nummer. Met de lettercode kan vervolgens de puzzel worden opgelost. 
Deze tocht gaat eerst door de bossen en dan door een duingebied waar vroeger de Wijk aan Zeese bevolking kleine tuintjes had voor eigen gebruik. Bij Egmond aan Zee is dit zeedorpenlandschap nog gedeeltelijk intact, hier zijn de vlakke landjes nog wel zichtbaar. Een paradijs voor de tapuit. Langs Heliomare kom je terug op Banjaert.

De bekenroute 12 km

Deze route is verkrijgbaar op infobladen en is in te laden op GPS. Een duinkaart is nodig.

Voor het grootste gedeelte loopt deze route over het parcours van de route ‘Beek als Bron’, die eigenlijk van het station Beverwijk naar Wijk aan Zee loopt. Deze route wordt aangegeven met groene pijlen en vierkante groene blokjes. We lopen de route in dit geval echter in omgekeerde richting, vanaf Wijk aan Zee. Daarom is de beschrijving wel belangrijk als ondersteuning; de aanwijzingen worden gemakkelijk over het hoofd gezien. 
Je start door het oostelijke gedeelte van de duinenrij tot de uitgang bij het kampeerterrein “Klein Hemelrijk”, voorheen de Berenkuil. Van hieruit loop je een stuk langs de Heemskerkse tuinderijen. Aan het eind een kleine verrassing, de reden waaraan deze route zijn naam dankt. Een oude duinrel strompelt door een vergeten stukje grensgebied tussen de duinen en de tuinen. Hier ook een zeer oude boerderij. Terug via het park langs Tata Steel.

De wandeltweedaagse 12 + 15 km

Duinkaart nodig, boekje van Hollands Kustpad aanbevolen.

Je stapt uit de trein in Castricum en vindt op het Westerplein achter het station een zuil met wandelroutes. Volg het Kustpad naar Wijk aan Zee. De route is duidelijk aangegeven. Je overnacht in Banjaert. De volgende dag of later trek je verder naar station Santpoort-Noord, nog steeds het Kustpad volgend. De route is ook in omgekeerde volgorde goed te volgen. Of voor de helft: met de bus vanaf Banjaert naar station Beverwijk.
Zie ook: https://nivon.nl/wandeltweedaagsen/wandeltweedaagse-bij-banjaert/

Wandelen

Rondje Dorpsweide

Zicht op Wijk aan Zee

Rondje Wijk aan Zee

Genieten van het strand

Langs de Noordpier

PWN wandeling

Museum Kennemerland Beverwijk

Schotse hooglanders in de duinen

Gasterij Kruisberg

Fotopuzzeltocht

Boerderij Zuider Endt uit 1720

Maer- of Korendijkroute