Rondje Dorpsweide ca. 2.5 km

Haal voordat u aan een kennismakende wandeling door Wijk aan Zee begint het bonnenboekje bij de balie. Hierin staat de afgedrukte plattegrond met veel info over o.a. eethuisjes.
U loopt van Banjaert langs de dorpsweide richting Julianaplein (via de Verlengde Voorstraat en de Zeecroft). Dwaal wat door het centrum en verbaas u over de verscheidenheid aan geveltjes, hotelletjes, bars en woonhuizen. Alles kleinschalig en door elkaar.
Bezoek ook even het toeristen-informatiepunt ‘de Tip’ Voorstraat 12 (1 mei t/m 1 oktober alle dagen open van 13.00 tot 17.00 uur – van 1 oktober t/m 1 mei vrijdag t/m maandag van 13.00 tot 17.00 uur). Er is hier ook een assortiment van artikelen gemaakt door plaatselijke of regionale kunstenaars.
U kunt terug wandelen via De Zwaanstraat en de Julianaweg.
Een andere mogelijkheid is via De Zwaanstraat het strand op te wandelen en via de opgang ‘Strand Noorderbad’ weer terug te lopen naar Banjaert.
U heeft voor deze wandeling geen duinkaart nodig.

 

Rondje Wijk aan Zee ca. 5.5 km

De folder met de beschrijving van deze wandeling is tegen een geringe vergoeding verkrijgbaar bij Banjaert en het toeristen-informatiepunt ‘de Tip’.
Een echte aanrader, omdat u alle mooie en bijzondere (uitkijk)punten van Wijk aan Zee aandoet en ook nog een stuk geschiedenis over het dorp aan de weet komt.
Vanaf Banjaert loopt u vanuit de hoofdingang langs de grote zaal richting schommel en glijbaan naar het hekje in de hoek van het Banjaertterrein. Ga door het hekje linksaf en volg het smalle paadje met aan uw linkerhand een camping. Loop onder de hoogtebalk van de parkeerplaats door en sla aan het eind van de afrit van de parkeerplaats rechtsaf. U loopt nu op de route van de rondwandeling ‘Rondje Wijk aan Zee’. Voor dit rondje is een duinkaart verplicht. U kunt het rondje ook zonder duinkaart lopen. Loop dan vanuit Banjaert naar de hoofduitgang, ga rechtsaf via de Burg. Rothestraat, rechtdoor via de Tappenbeckstraat en rechtsaf via de Relweg, langs Heliomare naar het Zeepad (vóór de strandafgang linksaf). Volg nu de kaart van de folder.

Zicht op Wijk aan Zee

bnj_040_070bg

Duinlandschap Wijk aan Zee

bnj_040_080bg

Wandelen naar de Noordpier ca. 8 km

Heen over de weg, terug over het strand (of andersom). Een aanrader voor elk seizoen (behalve bij regen en koude, harde wind). U heeft geen duinkaart nodig.
De route:
1. Vanuit de Banjaeert gaat u rechtsaf de Burg. Rothestraat in.
2. Na de bocht de Van Oldenborghweg tot De Dorpsweide. Daar oversteken en De Dorpsweide volgen aan de overkant: Julianaweg.
3. Bij het Julianaplein linksaf en almaar rechtuit op de stoep/fietspad: Hogeweg, Bosweg, Reindersweg.
4. Bij de Noordpier over strand terug naar een van de strandopgangen van Wijk aan Zee.
Alleen bij rustig weer is het mogelijk tot aan het eind van de pier te lopen.
De pier steekt ca. 2 km de zee in. Bij helder weer heeft u vanaf het eind van de pier een fantastisch uitzicht op de duinkust.
Pas op: Bij harde wind is het gevaarlijk om op de pier te lopen. Golven spoelen u gemakkelijk van de pier af. Bij storm is de zee zelfs in staat de grote betonblokken over de pier te rollen.

 

Zicht vanaf de Noordpier

bnj_054_050bg

Door PWN bewegwijzerde wandelingen 3.5, 5 of 14.5 km

Doordat het terrein van Banjaert grenst aan dat van het Noordhollands Duinreservaat, kunt u deze wandelingen starten vanuit Banjaert. Een duinkaart is verplicht (te koop bij Banjaert).

  1. Loop vanuit de hoofdingang langs de grote zaal richting schommel en glijbaan.
  2. Loop langs de schommel naar het hekje dat zich in de hoek van het Banjaert-terrein bevindt.
  3. Ga door het hekje linksaf en volg het smalle paadje (aan uw linkerhand een camping).
  4. Loop onder de hoogtebalk van de parkeerplaats door en sla aan het eind van de afrit van de parkeerplaats rechtsaf.
  5. Bij het infobord staan drie met kleuren bewegwijzerde wandelingen aangegeven (het groene ‘Zeedorperpad’ van 3 km, het rode ‘Rondje van Boreel’ van 5.5 en het oranje ‘van de Rellen naar de Vlotter’ van 14.5 km).
 

PWN wandelingen

bnj_054_030bg

Wandelen naar Beverwijk (ca. 8 km heen en terug)

U verlaat Banjaert via de hoofdingangt en slaat linksaf de Burg. Rothestraat in.
Aan het eind rechtsaf en na ca. 100 meter slaat u linksaf (fiets- / wandelpad). U blijft deze weg (de Zeestraat) volgen tot u het naambord Beverwijk passeert.
Op het Westerhoutplein passeert u het Museum Kennemerland, dat zeker een bezoek waard is. Via dit plein kunt u rechtdoor lopen naar het centrum (via de Zeestraat) of richting Rode Kruis Ziekenhuis (via de Vondellaan). Sla aan het eind van de weg linksaf. U loopt dan in de Breestraat, de belangrijkste winkelstraat van Beverwijk. Heeft u na het bezoek aan Beverwijk geen zin om terug te lopen, dan kunt u op de terugweg de bus nemen.

 

Slide 1

bnj_054_040bg

Bos-, duin- en strandwandeling (totaal ca. 15 km)

Bos-, duin- en strandwandeling (totaal ca. 15 km)

Bij deze wandeling loopt u via een heel wisselend landschap door het duinreservaat naar de strandopgang van Heemskerk. Via het strand loopt u weer terug naar Wijk aan Zee. (Een duinkaart is verplicht, verkrijgbaar aan de balie of in de automaat tijdens de wandeling).

1. Loop vanuit de hoofdingang direct rechts langs de grote zaal richting schommel en glijbaan naar het hekje in de hoek van het Banjaert-terrein.
2. Ga door het hekje linksaf en volg het smalle paadje (aan uw linkerhand een camping).
3. Ga door hek heen en loop onder de hoogtebalk van de parkeerplaats door. Sla bij splitsing rechtsaf.
4. Rechts van u staat de automaat waarbij u de duinkaart kunt kopen.
5. Sla net voorbij het infobord rechtsaf de Meeuwenweg in (rode pijl op het routepaaltje). Onderweg komt u rechts een trap tegen naar een uitkijkpunt.
6. Volg de Meeuwenweg, het zandpad gaat over in een breed klinkerpad.
7. Volg dit klinkerpad tot aan een wildrooster. Direct hierna rechtsaf, u loopt nu op een smal zandpaadje (rode pijl). Rechts heeft u een mooi zicht op het waterwingebied.
8. Blijf de rode route volgen, negeer de zijpaden.
9. Let op, waar de rode route linksaf slaat, loopt u rechtdoor langs de afrastering. (het rode pijltje naar links vind u op het paaltje aan het einde van de splitsing)
10.Volg het pad en sla bij het klinkerpad rechtsaf.
11.Op korte afstand gaat u linksaf (aan de achterzijde van het routepaaltje staat een groene en blauwe pijl) U loopt nu over een smal klinkerpad omhoog.
12.Volg hetzelfde klinkerpaadje met de trappen omlaag.
13.Bij de T-kruising rechtsaf (routepaaltje met groene,blauwe en oranje pijl).
14.Bij T-kruising rechtdoor (routepaaltje met groen, blauw en oranje).
15.Bij een stenen wegwijzer linksaf de Schapenweg in (u verlaat de gekleurde routes).
16.Bij het kruispunt met de Kaagweg blijft u de Schapenweg volgen.
17.Ook bij de splitsing met de Hogeweg blijft u de Schapenweg volgen (links aanhouden).
18.Bij de volgende T-kruising de Rietweg inslaan (links aanhouden).
19.Bij klinkerweg linksaf de Meeuwenweg inslaan.
20.Eerste weg rechtsaf de Valleiweg inslaan.
21.Op korte afstand volgt een splitsing, daar rechts aanhouden, zandpad omhoog.
22.Dit pad dwars door het open duinlandschap (+ 600 mtr.) blijven volgen tot een T-kruising. Daar slaat u linksaf de Schapenweg in.
23.Passeer een veerooster en sla bij de volgende T-kruising rechtsaf.
24.Bij ANWB-paddenstoel 22525 linksaf naar het strand.
25.Bij het strand aangekomen linksaf richting Wijk aan Zee.
26.Bij de eerste strandopgang van Wijk aan Zee loopt u langs Heliomare naar de Zeestraat, deze volgt u tot u het gele bordje ‘Banjaert’ tegenkomt.

 

Slide 1

bnj_054_060bg

Bos-, duin- en strandwandeling (totaal ca. 10 km)

U kunt route 5 inkorten tot ongeveer 10 km door de Meeuwenweg te blijven volgen tot u bordjes ziet die de richting Heemskerk aan Zee aangeven.
Volg deze bordjes en u komt bij het strand uit.

Rondje Dorpsweide