Nieuwbouw

Vanaf september 2005 tot half Juli 2006 was het een drukte van jewelste op het Banjaertterrein. In deze periode bouwde aannemer Tervoort uit Egmond in opdracht van het NIVON een geheel nieuw natuurvriendenhuis.
Na een ‘tropentijd’ voor de beheercommissie en andere commissieleden van Banjaert kon Natuuurvriendenhuis Banjaert half juli 2006 weer gasten ontvangen. Uiteraard wilden de Natuurvrienden dit heuglijke feit niet zonder feestelijke opening voorbij laten gaan.
In verband met de vakantieperiode werd besloten de officiële opening op Zaterdag 23 September 2006 te vieren. Op Zondag 24 september volgde ‘open huis’ voor genodigden en belangstellenden.

Voorbereiding

Dat voor beide dagen veel geregeld moest worden, is begrijpelijk. Voor het organiseren van de opening en de open dag was een openingscommissie in het leven geroepen om de beide dagen in goede banen te leiden. En dat is ze uitstekend gelukt !
Op de linkerfoto Hieronder ziet u de vrijwilligers die Vrijdag al vroeg in de weer waren om alle voorbereidende werkzaamheden uit te voeren. Inrichten van de zalen, de terrassen, aanbrengen van versieringen, opblazen van ballonnen, ….
Alles was opgenomen in het ‘draaiboek’ van coördinator Peter en werd met enthousisme door de vrijwilligers uitgevoerd. De meeste vrijwilligers bleven ook de volgende dagen overnachten op Banjaert en hadden ook de volgende dagen taken om alles in goede banen te leiden.

Vrijdag 23 September. Samen koffie drinken. Onderhand licht Peter de vrijwilligers in over het programma en ieders rol daarin Gelukkig was er een pomp om alle ballonnen op te blazen Schitterende bloemstukken uit Aalsmeer Bij een opening horen ook giften (die er ook ruimschoots kwamen! Hoe komt een 'rode' organisatie aan zo veel Nederlandse vlaggen ? Heel eenvoudig ! Gewoon lenen bij de buren.
Officiële Opening

Bij ridders hoort ook hoorngeschalZoals al vermeld vond op Zaterdag 23 September 2006 de officiële opening van de geheel nieuw gebouwde Banjaert plaats. Voor dit heuglijke feit werd een beroemde plaatsgenoot – ridder Adelbert – met zijn gevolg uit de elfde eeuw teruggehaald.
Volgens ceremoniemeester Joop Buschman was Adelbert ridder van Banjaert een man met een vooruitziende blik. Om later weer ten tonele te kunnen verschijnen hadden hij en zijn gevolg zich laten invriezen. Ter gelegenheid van de opening van nieuwe Banjaert waren zij met veel moeite weer ontdooid.
In hun Middeleeuwse kledij vielen ze wel op. Uiteindelijk kon jonkvrouwe Ravelle van Banjaert de sleutel, die eerst nog uit een ballon moest worden geprikt, overhandigen aan de burgemeester van Beverwijk – de heer Th. Weterings – die de officële openingshandeling verrichtte.

Het ridderlijk gezelschap staat verbaasd te kijken naar hun nieuwe 'kasteel' Jonkvrouwe Ravelle Banjaert haalt de ballon naar beneden. In deze ballon zit de sleutel van de nieuwe Banjaert Met het ridderlijk zwaard prikt de burgemeester van Beverwijk, de heer Weterings, de ballon stuk Jonkvrouwe Ravelle Banjaert biedt de sleutel aan aan burgemeester Weterings Burgemeester Weterings verricht met het openen van de deur de officiële openingshandeling van Banjaert
Sprekers

Ceremoniemeester Joop Buschman leidt de sprekers inBanjaertvoorzitter Piet Hos dankt alle sprekers voor hun vriendelijke woorden en alle vrijwilligers voor hun tomeloze inzetJammer genoeg zit er op deze site geen geluid.
Anders hadden we u de vriendelijke woorden van alle sprekers kunnen laten horen.
De algemene tendens was, dat het toch fantastisch is dat een vrijwilligersorganisatie in staat is zo’n mooi nieuw natuurvriendenhuis te laten bouwen en te exploiteren. Daarbij gaf burgemeester Weterings van Beverwijk nog aan hoe belangrijk Banjaert (met ruim 10.000 overnachtingen per jaar) is voor Wijk aan Zee en omliggende gemeenten.
Een pluim voor alle mensen – zowel betaalde krachten als vrijwilligers – die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van het nieuwe natuurvriendenhuis Banjaert.
Een nieuw huis, maar met dezelfde gezellige, informele sfeer die alle natuurvriendenhuizen in Nederland eigen is.

Burgemeester Th. Weterings van Beverwijk vertelt hoe belangrijk Banjaert is voor Wijk aan Zee en aangrenzend gebied Nivon-voorzitter Jan Achttienribbe feliciteert alle Banjaertvrijwilligers met hun nieuwe accomodatie Nivon-directeur Rob de Lange vertelt op onnavolgbare wijze hoe je kunt onderhandelen, wat de uiteindelijke prijs is en hoe je het tenslotte aangeleverd krijgt (inclusief zelfwerkzaamheid Architect Carree vertelt dat vergaderen met vrijwilligers soms wat meer tijd vergt, maar dat het resultaat gezien mag worden Fer Polder spreekt namens de vrijwilligers en biedt Banjaert namens PWN nog eens drie wagens hooi aan voor het terrein