Voorjaarswerkweek 2014

Eind maart was het weer een gezellige drukte op Banjaert: voorjaarswerkweek. Gemiddeld zetten ruim 40 vrijwilliges hun beste beentje voor met als resultaat een schoon huis en een kampeerterrein dat er weer een seizoen tegen aan kan.

Klik op de foto’s om deze te vergroten.

De beheercommissie had de zaken weer goed voorbereid. Grote lijsten met werkzaamheden, waaruit iedere vrijwilliger z’n favoriete bezigheid kon kiezen.
Op dinsdag was het de inmiddels beroemde ‘kamertjesdag’. Daarbij maken de vrijwilligers in één dag alle 38 kamertjes schoon en is er gebak als beloning.

Maar ook de andere dagen werd er hard geklust om alle werk af te krijgen.

Bij Banjaert kun je spreken over een bijzondere organisatie. Ieder neemt een klus voor z’n rekening en verricht die – al of niet samen met andere vrijwilligers – geheel naar eigen inzicht tot een goed resultaat. De zelfwerkaamheid van de vrijwilligers is enorm.

Na een hele dag werken is er ook tijd voor ontspanning, zoals blijkt uit de onderste foto’s rechts.

Verwenweekend 2013

Veel vrijwilligers hadden zich aangemeld voor het verwenweekend.
En dat was niet voor niets, want de Beheercommissie had weer een leuk programma samengesteld.

Klik op de foto’s om deze te vergroten.

We startten met koffie en eigen gebakken appeltaart, gevolgd door een filmpje over een fietstocht van Wijk aan Zee naar Egmond en een film over het ontstaan van de duinen.
Nadat een aantal vrijwilligers ‘in het zonnetje’ was gezet kon iedereen genieten van een biologische maaltijd van voornamelijk streekproducten.

Voor de middag had de BHC een puzzeltocht uitgezet, die eerst leidde over het kampeerterrein en vervolgens vrijwel het ‘Rondje Wijk aan Zee’ volgde.
Om het inzicht over Wijk aan Zee te vergroten konden we een kijkje bij de (speciaal voor ons geopende) KNRM (reddingsbrigade), een bezoek aan ‘de TIP’ (hoek met informatie over Wijk aan Zee, opgevrolijkt door oud-Hollandse liederen) en een rondleiding door een recent uitgegraven bunker uit WO II.
De natuur hielp ook nog een handje mee door ons een schitterende zonsondergang voor te toveren.
Via een glooiend pad wandelden we terug naar Banjaert voor een welverdiende borrel of een ander drankje.
Het diner bestond uit drie gangen – ook weer uitstekend verzorgd – met voornamelijk producten uit de streek.

Voor het avondprogramma togen we naar de sfeervolle dorpskerk van Wijk aan Zee, waar ons een muzikaal en onderhoudend optreden van Moerstaal en Trawanten met – de naam zegt het al – voornamelijk Nederlands repertoire.
Omdat een aantal vrijwilligers daarna nog wat (of een heleboel) energie over had, gingen na het kerkbezoek in Banjaert nog even de ‘voetjes van de vloer’.

Na een vroeg ontbijt werden we in groepen gesplitst en werd onze kennis op gebied van muziek, Banjaert, Tommy en de kassa getest. Daarnaast nog een test van onze handvaardigheid bij het maken van vlinders, onze capaciteiten op het gebied van ‘Banjaertgolfen’ en niet te vergeten het samenstellen van een pannekoekentaart (zoet of hartig). Na een nauwkeurige berekening van alle uitkomsten van ons geploeter werden de winnaars in het zonnentje gezet.
Na het nuttigen van de door ons zelf gebakken pannenkoektaarten was het verwenweekend jammer genoeg al weer voorbij en toog iedereen huiswaarts.

Najaarswerkweek 2013

Ook dit najaar werd de werkweek weer goed bezocht en weer veel nuttig werk verricht, zowel binnen als buiten.
Zoals altijd werd het huis van top tot teen schoongemaakt, zowel de 38 kamers als de gangen, zalen, keuken, enz.
En door de inzet van alle vrijwilligers is het weer gelukt. Zonder de vrijwilligers zou het huis niet kunnen bestaan. In ieder geval niet in de huidige opzet.
En geen werk zonder goed eten. Dat is aan Antje wel toevertrouwd. Weer bedankt voor je kookkunst (en je verhalen).

Klik op de foto’s om deze te vergroten.

Buiten is er altijd werk. Zorgen voor een goede afwatering, bestrating, beplanting ……
Maar ook onderhoud van het terrein en reparatie van kapotte spullen wordt door de vakkundige vrijwilligers uitgevoerd.

Nadat in het voorjaar het bomenbestand van het kampeerterrein al drastich was uitgedund, moest dit door de najaarsstorm nog eens dunnetjes worden overgedaan.
Deze keer door de eigen vrijwilligers. Die er ook voor zorgen dat de boom de goede kant opvalt en geen andere zaken beschadigt.
En bij de Natuurvrienden gaat niets verloren. Het hout wordt in handzame stukken gezaagd, gekloofd en opgeslagen, om na droging te kunnen dienen als brandhout voor de kampvuren.

Voorjaarswerkweek 2013

Het moet toch wel erg gezellig bij Banjaert zijn, of komt het door de kookkunst van Antje ?
Op Maandag kwamen er 36 vrijwilligers om kostenloos hun werkkracht voor Banjaert in te zetten.
En hieronder ziet u het geploeter. De laatste vergane bielzen van het toegangspad naar het huis worden vervangen door een mooie stenen rand. Zwaar werk, maar het resultaat is fantastisch. Voor het huis wordt een groot klimrek geïnstalleerd. Natuurlijk wel waterpas. Dat gold ook voor het verleggen van de laatste camperplaats. Zo te zien is Guusje tevreden over het resultaat.
Ook de grote zaal en andere verblijfsruimten, de keuken en andere ruimten ontkwamen niet aan de voorjaarsschoonmaak.

Klik op de foto’s om deze te vergroten.

Op Dinsdag – kamertjesdag èn dus gebakdag – kwamen maar liefts 48 vrijwilligers hun handen uit de mouwen steken. Met als resultaat dat in één ochtend alle 38 kamertjes schoon waren. Een niet meer te overtreffen resultaat !

Op Woensdag maakten ongeveer 30 vrijwilligers de klus af.
Met als gevolg: een blinkend schoon huis en een kampeerterrein dan de gasten voor deze zomer weer kan ontvangen.

Verwenweekend 10 en 11 december 2011

Klik op de foto’s om deze te vergroten.

Evenals twee jaar gelden organiseerde de Beheercommissie van Banjaert weer een ‘verwenweekend’ als dank aan de vrijwilligers voor het vele werk, dat zij voor Banjaert verrichten.
Het werd weer een leuke samenkomst, die vanouds begon met koffie/thee met een gebakje.
En natuurlijk een geanimeerd weerzien van vrijwilligers die elkaar soms lange tijd niet hadden gezien.

Na de koffie volgde in een presentatie over geocoaching (spel waarbij meestal gebruik wordt gemaakt van een GPS-ontvanger om ergens ter wereld een cache (=schat) te vinden) en de betekenis, die deze nieuwe ontwikkeling voor Banjaert (meer overnachtingen) kan hebben.
Daarna uitleg over het geautomatiseerde boekingssysteem ‘Nivonline’, terwijl een andere groep zich bezighield met technische zaken.
Na een goed verzorgde lunch konden de deelnemers kiezen uit een bezoek aan landgoed Beeckestijn, de geheel vernieuwde ‘Hoep’, museum Kennemerland of het Visserijmuseum. Rechtsboven twee foto’s van Beeckestijn met een groot park. In najaar en winter al mooi, in het voorjaar en de zomer prachtig.

Na een rijk verzorgd diner was de koek nog niet op. In de zaal van ‘de Zon’ gaf het A.S.O. (Alkmaars StraatOrkest) een staaltje van haar kunnen weg. Goede zangers met kundige instrumentale begeleiding. Met hun kundige optreden wisten ze onze vrijwilligers de hele avond te boeien.

Na een goede nachtrust en een stevig ontbijt kon iedereen de dag weer monter beginnen. En dat was wel nodig ook.
De Beheercommissie had een zeer leerzame quiz bedacht, waarbij groepjes van 4 à 6 vrijwilligers allerlei opdrachten moesten uitvoeren en problemen oplossen.
Het leerzame daarvan was, dat de meeste opdrachten te maken hadden met het functioneren als gastvrouw/-heer (wat doe je als ……), maar ook de technische ondersteuners konden hun hart ophalen (vogelhuisje timmeren, pinda’s rijgen en vetbol maken).

Ook muziek, creativiteit en EHBO stonden op het octendprogramma. Na veel rekenwerk door de deskundige jury kwamen uiteindelijk de winnaars uit de bus. Wel leuk, maar niet echt belangrijk.
Van meer belang was, dat wij als vrijwilligrs elkaar nader leerden kennnen en waarderen en daarnaast ook nog veel leerden van de quiz.
Tenslotte nog even opgemerkt hoe goed de sfeer tijdens het weekend was. Daaraan kan menige professionele organisatie een puntje zuigen !
BEHEERCOMMISSIE: HEEL VEEL DANK VOOR HET VELE WERK DAT JULLIE VOOR ONS HEBBEN VERRICHT.

Voorjaarswerkweek 2011

Klik op de foto’s om deze te vergroten.

Ook dit voorjaar was er weer een grote groep vrijwilligers op Banjaert om het huis, maar ook het kampeerterrein een goede onderhoudsbeurt te geven. Tussentijds, op zondagmiddag was er ook nog de jaarlijkse vergadering van de Beheercommissie (BHC) en de vrijwilligers.
Opmerkelijk is het feit dat Banjaert momenteel een voltallig bestuur heeft, waarbij alle noodzakelijke functies door de juiste vrijwilligers zijn bezet.
Op de foto linksboven de voltallige BHC.
De BHC verdient weer een groot compliment vooor de wijze waarop ze de werkweek heeft georganiseerd.
Daarbij ook niet te vergeten onze Antje, die weer voortreffelijk voor de inwendige mens én voor de vrolijke noot zorgde.
Tenslotte ook de alle vrijwilligers (zo’n 20 à 30 per dag) die niet op de foto’s staan, maar het vele werk met groot animo hebben verricht.
Zowel het natuurvriendenhuis als het kampeerterrein zagen er na hun inzet weer tip-top uit. Banjaert mag trots zijn op z’n BHC en z’n vele vrijwilligers.

 

Najaarswerkweek 2010

Van woensdag 3 t/m zaterdag 6 november had Banjaert weer de gebruikelijke werkweek, waarbij zowel het huis als de camping weer de gebruikelijke schoonhoud- en opknapbeurt kregen.
Gemiddeld kwamen ruim 30 ! vrijwilligers om hun beste krachten aan Banjaert te geven. Schoonmaken van het huis, onderhoud aan het terrein, vernieuwingen en reparaties. Aan het eind van de werkweek konden Nora (coördinator Huishoudelijke Dienst) en Peter (coördinator hoofd Technische Zaken) tevreden vaststellen dat alle op het verlanglijstje staande werkzaamheden waren uitgevoerd. Alleen voor het voortwoekerende onkruid op de camping moet een andere oplossing worden gevonden.

Zoals al vele jaren zorgde onze vaste kokkin Antje weer fantastisch voor de inwendige mens, met als klapstuk een Indische rijsttafel op zaterdagavond, waarna Lenie, Erna, Job en Peter een mooie, interessante diaserie over Java en Bali vertoonden. Niet alleen vertoonden zij de gebruikelijke mooie natuur, tempels en gebouwen; de beelden gaven ook een indruk over de absurde massa’s, die de Indonesiers op een kleine vrachtwagen, bromfiets of gewone fiets kunnen vervoeren. Vóór de rijsttafel vond eerst nog de inwijding plaats van de nieuwe vuurplaats bij het huis.
Hierboven, midden en onder een kleine indruk van al het werk dat door de vrijwilligers voor Banjaert is verricht. Nu ook eens foto’s van het werk in huis, dat vaak onderbelicht wordt.
En ook petje af voor de bestuursleden die de werkweek hebben georganiseerd.