ACTIVITEITEN 2020: januari-februari-maart-april

VOOR ALLE ACTIVITEITEN GELDT:

www.nivon.nl (activiteitenkalender)

aanmelden:

ams.banjaert.h@nivon.nl /of 088 099 0972

Voor NIVON-leden is deelname aan activiteiten aanzienlijk goedkoper. Lidmaatschap NIVON bedraagt € 40,00 per jaar.

 

1 januari t/m 31 december: WANDELTWEEDAAGSE

Evenals de andere natuurvriendenhuizen heeft ook Banjaert een wandel tweedaagse. Je wandelt vanaf station Castricum door de duinen naar Banjaert (12 km) voor de overnachting, de volgende dag loop je naar het station in Santpoort-Noord (15 km). Op deze site en op www. nivon.nl staat meer informatie hierover en is de routebeschrijving beschikbaar. 

 

4 t/m 7 februari: 50-60-70-80+…. DANSEN DUS

Na de succesvolle edities van de afgelopen jaren organiseren we opnieuw dansdagen in Banjaert. Tijdens deze dansdagen wordt een afwisselend internationaal programma aangeboden en zullen verschillende docenten workshops verzorgen. Tijdens de middaguren is er gelegenheid tot uitrusten en zal er na de theepauze een andersoortige activiteit plaatsvinden.

Op de woensdagavond zal er levende muziek zijn, verzorgd door het orkest ORSEKET. De dagen zijn geheel verzorgd. Kosten: € 165,- leden, € 225,- niet-leden. Helaas kan men zich niet meer inschrijven, het is vol!

 

18 t/m 22 februari: NATUURBELEVING VOOR KINDEREN

Deze beleving is bedoeld voor kinderen van 4 – 12 jaar. Tijdens deze dagen in de krokusvakantie zijn er activiteiten waarvoor je je ter plaatse kunt opgeven. Kosten € 2,50 per kind per activiteit. Begeleiding: Marion Sandee.

 

3 t/m 5 maart: WERELDMUZIEK ZANGDAGEN MET KANTADO FESTIVALO

Kantado Festivalo betekent: Zang Feest. Drie dagen lang zingen en genieten van het repertoire van de wereldmuziek. Dit keer staan er liederen uit o.a. Engeland, Frankrijk, Rusland, de Balkanlanden en ook uit Afrika en Zuid-Amerika op het programma. Het repertoire is gevarieerd en afwisselend: liefdesliederen, dansliederen, liederen over steden, over natuur, reizen en feest vieren. Alle sferen komen voorbij. We zoeken steeds naar de ziel, het verhaal van elk lied. Er wordt meerstemmig gezongen. Koorervaring is handig, maar niet noodzakelijk.

Het enthousiaste team van Kantado Festivalo neemt u mee op deze muzikale wereldreis:

                      Hetty Kienhuis – dirigent, zang, gitaar

                      Guus Hendriks – accordeonist

                      Wim de Goede – zang, contrabas

Tijdens deze zangdagen zal het Kantado Festivalo-team plus een gastmuzikant een optreden verzorgen. We sluiten deze dagen af met een slotpresentatie. Een concert van de hele groep waarbij vrienden, familie en belangstellenden welkom zijn. Inclusief 3 warme maaltijden. Ontbijt en lunch: zelfverzorging.
Kosten: € 160,00 voor leden, € 220,00 voor niet-leden.

 10 t/m 12 maart: MUZIKAAL SCHATGRAVEN

De titel van deze editie van Muzikaal Schatgraven luidt: ‘Smakelijke Melodieën’.

Je zal je afvragen: wat betekent dit? Je moet denken aan melodieën uit de 17e en 18e eeuw met titels als ‘Boerenkool met Spek’, ‘De vijgenboom’, ‘Boter bij de Kaas’, ‘Boekweite Koek’ of ‘De Suikerbakker’. De muziek valt onder de noemer ‘volkse barok’: vrolijke dansmuziek en zangerige melodieën. De cursisten ontvangen vooraf de basismelodieën, tijdens de cursus worden variaties en versieringen uitgewerkt. Daarnaast is er aandacht voor het arrangeren en samenspel. Deze cursus wordt gegeven door Cor van Sliedregt en Danielle Janssen, en is bedoeld voor muzikanten die hun instrument beheersen. Bij opgave eerst even telefonisch overleg met Cor van Sliedregt: 0228 319022.
Ontbijt en lunch: zelfverzorging. Inclusief 3 warme maaltijden. Kosten: € 130,00 leden, € 190,00 niet-leden.

Biografie docent:
Cor van Sliedregt speelt gitaar, mandoline, autoharp, hakkebord; hij gaf cursussen in Nederland bij de SVN, in de Knapzak in Wormerveer, in Duitsland (Hackbrett Verein) en Engeland (Hammered Dulcimer Club). Hij schreef diverse boeken over Oudhollandse muziek. Geeft leiding aan het muziekensemble ‘De Zoete Inval’.
Zie voor meer informatie: website www.codacoda.nl

In 2018 was er een soortgelijke cursus, met de titel ‘Vogels’. Enkele deelnemers schreven een verslag:

Muzikaal Schatgraven in Banjaert
Kees Fit, Ries Korver en Elsbeth Steenland

Van 11 t/m 13 december 2018 vond in Banjaert in Wijk aan Zee MUZIKAAL SCHATGRAVEN plaats.
Onder leiding van Cor van Sliedregt en begeleidt door Danielle Janssen lieten acht deelnemers van zich horen. Er werd gespeeld op accordeon, mandoline, altfluit, tenor, hobo, gitaar, doedelzak, schalmei, gitaar en contrabas.
Het thema was VOGELS.

Op de klanken van populaire instrumentale muziek uit de 17de en 18de eeuw kwamen De Papegaij, ‘t Haane Gekraai, Koekoek, De Valck en vele andere vogels voorbij.
Er werd gebruik gemaakt van ‘eenvoudige’ melodieën uit de jaren 1600 – 1750, veelal door Cor van Sliedregt gearrangeerd. Door extra versieringen toe te voegen en af te wisselen tussen verschillende stemmen, ontstond een bijzonder en vaak uitbundig samenspel.

De acht deelnemers aan Muzikaal Schatgraven.

Musiceren onder de bezielende leiding van Cor van Sliedregt (gitaar) en Danielle Janssen (contrabas).
De muzikale sessies werden afgewisseld met theorie over interpretatie van oude muziek, akkoordenleer en hoe versieringen en variaties kunnen worden aangebracht (arrangeren).
Op donderdag 13 december 2018 zat de ronde zaal van Banjaert vol met toehoorders die genoten van de volkse barokmuziek en zangerige melodieën. Ook in 2020 komen Cor en Danielle weer naar Banjaert om met maximaal 15 deelnemers oudhollandse muziek tot leven te brengen. Meer informatie over hun muzikale activiteiten: www.codacoda.nl   Aanmelding voor Muzikaal Schatgraven in 2020: ams.banjaert.h@nivon.nl

 

30 maart t/m 1 april: CREATIEVE ONTSPANNINGSDAGEN

Ben je toe aan wat rust, tijd voor jezelf en innerlijke reflectie, kom dan zeker deze dagen eens uitproberen. Voorop staat de ontspanning d.m.v. yoga / meditatie / tai chi en filosofisch gesprek. Dit wordt afgewisseld met enkele creatieve activiteiten als reflecterende woordspelletjes en het maken van een collage. Ook is er vrije tijd ingepland om te wandelen, fietsen, lezen of luieren. Deze dagen zijn inclusief 2 overnachtingen (eigen kamer), 2 x ontbijt, 2 x lunch en fruit, 1 dagschotel bij ‘Be my guest’ op dinsdagavond. Drankjes voor eigen rekening.
De start is op maandagavond om 19.30 uur en op woensdagmiddag om 14.30 uur eindigt de bijeenkomst. Minimaal 5 deelnemers, maximaal 10. Bij minder dan 5 deelnemers wordt 14 dagen van tevoren geannuleerd. Prijs: € 105,00 voor leden, voor niet-leden € 157,50.

1 april tot 1 oktober: KABOUTERPAD

Op het kampeerterrein van Banjaert loop je samen met je (klein)kinderen het Kabouterpad. Puntmuts op, knapzak op de rug, een opdrachtformulier in de hand en na afloop een glaasje kabouterlimonade en kabouterdiploma. Kosten: € 3,50 per kind.

 

1 april tot 1 oktober: OZLINES SURFSCHOOL

Geniet van de zee en het strand, peddel in zee en pak de golven. Banjaert en Ozlines, een surfschool in Wijk aan Zee, hebben een samenwerkingsverband. En dat scheelt! Alle gasten van de Banjaert krijgen 10% korting bij Ozlines Surfschool. Meer informatie: www.ozlines.com/surfschool

 

 

14 t/m 16 april: CARTOONTEKENEN

Een nieuwe activiteit: o.l.v. Eric Simons van de Cartoonacademy gaat men cartoontekenen en illustreren. Deze driedaagse cursus bestaat uit meerdere deelworkshops die zich elke keer concentreren rondom verschillende beeldelementen.
Uiteraard doe je vooral mee vanwege het plezier. Maar tevens is dit een mogelijkheid en een uitdaging om extra vaardigheden te ontwikkelen en je te verdiepen in het vak van cartoontekenen en illustreren. De verschillende beeldelementen waarmee we oefenen zijn o.a. typetjes en emoties, vorm en lijn(voering), minimalisme, (politieke) karikaturen, zwart-wit gebruik. We werken ook met diverse materialen, en dus vanuit verschillende invalshoeken. Al deze elementen zijn te gebruiken om volwaardige cartoons en illustraties te maken. Materialen zijn inbegrepen bij de cursus.

Zie voor meer informatie: www.cartoonacademy.eu / www.beeldingenieur.eu/www.cemonc.eu

Ontbijt en lunch: zelfverzorging. Incl. 2 x warme maaltijd. Kosten: € 135,00 voor leden, € 195,00 niet-leden.

 

14 t/m 16 april: VERHALEN DRIEDAAGSE

Verhalen maken, vertellen en lekker luisteren.

Het vertellen van verhalen is zo oud als de mensheid, het brengt mensen bij elkaar. Maar hoe doe je dat, een verhaal vertellen? En wanneer? Hoe kun je het vertellen, zodat je verhaal een cadeautje wordt, ook voor jezelf?

Een workshop met plezier en uitnodigende oefeningen, waarmee je spelenderwijs komt tot een verhaal waar je graag mee naar huis gaat. Dat kan van alles zijn: een volksverhaal of een stukje levensverhaal, een verhaal over iets bijzonders in de natuur, iets belangrijks of iets kleins, spannend of romantisch. Voor een zomeravond met oude vrienden of voor een bijzondere verjaardag. Verhalen voor het slapengaan of juist om wakkerder te worden. Ieder in zijn eigen vertelstijl.

 

 

Anne van Delft is vertelster en geeft met veel plezier les in het vertellen van verhalen aan vertelopa’s en –oma’s, theaterliefhebbers, rondleiders, zangers, leraren, jonge mensen. Ervaren vertellers en mensen die het zouden willen leren, iedereen is welkom! We maken een fijne afwisseling van verschillende werkvormen en ontspanning, en laten ons inspireren door de omgeving, het ontluikende voorjaar in de duinen van Wijk aan Zee. Misschien horen we de eerste nachtegalen. Heb je nog vragen over de workshop? Bel Anne: 020 6227395 Kosten: leden € 125,00 / niet-leden € 187,50 incl. 2 warme maaltijden. Ontbijt en lunch: zelfverzorging.

 

28 en 29 april: ENCAUSTIC ART (de cursus is uitgesteld naar 3 en 4 november)

Voor de tweede keer in ons aanbod: Encaustic Art. Een verrassende, veelzijdige en ontspannende techniek. Er wordt geschilderd met gekleurde blokjes bijenwas en een speciaal strijkboutje. Als ondergrond gebruiken we speciaal Encaustic papier in diverse maten en kleuren, maar ook canvasdoek. We stempelen, maken een kleurige mandela, toveren ons boutje om tot mini-hotplate en bedrukken een stoffen tas met een eigen ontwerp. We maken ansichtkaarten, boekenleggers, landschapjes. Ervaring met schilderen niet nodig. De cursus wordt gegeven door Sonja Hendriks. Er wordt gewerkt tijdens 4 dagdelen. Ontbijt en lunch is zelfverzorging, kosten inclusief warme maaltijd op de eerste werkdag. Materiaalkosten: € 25,00 per persoon. De kosten bedragen: € 75,00 leden, € 112,50 niet-leden.

       ENCAUSTIC ART          

 

VOOR ALLE ACTIVITEITEN GELDT:

zie: www.nivon.nl  (de activiteitenkalender)

aanmelden:

 ams.banjaert.h@nivon.nl / 088 099 0972