Rondrit naar bezoekerscentrum De Hoep (Castricum) 20 km

Bezoekerscentrum De Hoep heeft een zodanige vorm, dat het relatief grote gebouw niet opvalt in het duinlandschap. In dit informatiecentrum, dat is opgezet door het PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, vindt u veel informatie over het zuiveren van oppervlaktewater. Maar ook flora en fauna van het duingebied en het ontstaan van de duinen komen ruimschoots aan bod. De Hoep is gratis te bezoeken en is voorzien van een koffiehoek. Tegenover De Hoep vindt u horecagelegenheid Johanna’s Hof met een groot (zonne)terras en een gevarieerde keuken.

Het adres van De Hoep: Johannisweg 2, 1901 NX Castricum. Open: di – zo van 10 – 17 uur.

Voor deze route heeft u een duinkaart nodig, verkrijgbaar bij de ingang van het duin en bij de Spar.
1. Vanaf het Banjaertterrein rechtsaf en opnieuw rechtsaf de Meeuwenweg.
2. Na 2 km bij paddenstoel 22946 rechtdoor, de Kaagweg.
3. Na de heuvel met veerooster linksaf, 22482, richting Kruisberg.
4. Bij de Kruisberg rechtdoor tot T-splitsing (22596). Hier linksaf.
5. Rechtdoor, langs de Brabantse Landbouw met de bocht naar rechts mee.
6. Bij paddenstoel 22593 linksaf, richting Johanna’s Hof. Rechtdoor blijven rijden.
7. Sla na het bezoek aan De Hoep rechtsaf en direct daarna linksaf (fietspad van de Zeeweg) richting knpp 14.
8. Sla bij knpp 14 linksaf richting knpp 34. U rijdt nu door een schitterend duingebied.
9. Vanaf knpp 34 rechtsaf richting knpp 97. U bent weer in Wijk aan Zee!

Fietsen vanaf Banjaert naar de Abdij van Egmond 35 km

De Abdij van Egmond bestaat al ruim 1000 jaar en kent een roemruchte geschiedenis van welvaart, plundering en wederopbouw. Het huidige gebouw is herbouwd omstreeks 1935 met uitbreidingen in latere jaren. In het bezoekerscentrum vindt u een (abdij)winkel, een kaarsenmakerij, een pottenbakkerij en een kunstgalerij/museum. En niet te vergeten: Adelbertbier, miraculum novum (het laatste wonder van Adelbert). Een video over de abdij verhaalt de geschiedenis van de Egmonder monniken.
Tenslotte: bezoek vooral de bij de abdij behorende kerk met z’n heel aparte, eenvoudige moderne stijl.

Voor deze route heeft u een duinkaart nodig.

De route loopt in het begin en op het eind over hetzelfde traject als de route naar De Hoep.
01. Volg de aanwijzingen 1 t/m 6 van de vorige route om bij De Hoep te komen.
02. Sla bij het fietspad langs de Zeeweg rechtsaf richting knpp 15.
03. Steek de Zeeweg over en fiets door de duinen naar knpp 25.
04. Nu naar 29 en van daaruit richting 28, de Adelbertusweg.
Langs deze weg vind je de Adelbertusput. In het begin van de Middeleeuwen stond het dorp Egmond op deze plaats. Zandverstuivingen maakte een verhuizing noodzakelijk. Toen eeuwen later het water op deze plek opborrelde maakte men hier een put ter ere van de monnik Adelbertus, die hier missionaris was ten tijde van Willibrodus.
05. In het dorp Egmond Binnen vind je de Abdij. Je kunt hem niet missen.
06. Neem dezelfde weg terug naar knpp 29 en van daaruit naar knpp 25.
07. Hier sla je rechtsaf, de Van Oldenborghweg naar knpp 14. Zeeweg oversteken.
08. Rechtdoor richting knpp 34. U rijdt nu door een schitterend duingebied.
09. Vanaf knpp 34 rechtsaf richting knpp 97. U bent weer in Wijk aan Zee!

Fietsen naar Velsen-Zuid en de buitenplaatsen Velserbeek en Beeckestijn 20 km

Voor deze route heeft u geen duinkaart nodig.
Het plaatsje Velsen-Zuid ontstond toen het Noordzeekanaal dwars door de gemeente Velsen werd gegraven. Net als bij de buitenplaatsen lijkt het of de tijd er heeft stil gestaan. Om de plaatsen te bereiken steekt u het Noordzeekanaal over met de Velserpont (voor fietsers en voetgangers gratis).

1. Sla vanaf het Banjaertterrein linksaf. Via de Burg. Rothestraat en de Duinrand bereikt u de Zeeweg.
2. Sla bij de Zeestraat linksaf en rij naar knooppunt (knpp) 42 (ca. 2,7 km).
3. Rij rechtdoor naar knpp 1 (1,7 km).
4. Sla rechtsaf richting knpp 2 en rij door richting knpp 3. U bereikt de pont over het Noordzeekanaal (voor fietsers en voetgangers kostenloos).
5. Na de oversteek met de Velserpont slaat u direct linksaf en rijdt u via het fietspad (aan de linkerkant van de snelweg) naar Velsen-Zuid.
Zoals al aangegeven lijkt het of in dit dorpje de tijd heeft stilgestaan. Het hele plaatsje is bezienswaardig, maar in het bijzonder de Engelmunduskerk, oorspronkelijk omstreeks 720 als klein houten kerkje gesticht door Willebrord. In de loop der tijd verbouwd, verwoest en weer opgebouwd en uitgebreid heeft de kerk z’n huidige vorm gekregen. Vanwege de mooie omgeving bouwden welgestelde Amsterdammers in de omgeving van Velsen diverse buitenplaatsen langs de oevers van het Wijkermeer. Velserbeek en Beeckestijn zijn hier goede voorbeelden van.
6. Om de buitenplaatsen te bereiken steekt u vanuit het centrum van Velsen-Zuid de (drukke) verkeersweg bij de stoplichten over (alternatief is het tunneltje onder de weg door vanuit Velsen-Zuid) en slaat u rechtsaf. Na een korte afstand komt u een verwijsbord naar buitenplaats Velserbeek tegen. De bij het landhuis (voormalig museum) behorende tuin is ingericht als openbaar wandelpark en gratis toegankelijk. In het huidig park zijn twee authentieke stijlen bewaard gebleven. Rondom het 18de-eeuwse huis liggen de formele tuinen, daarachter ligt het landschapspark.In het park vindt u – in de oranjerie – een Theeschenkerij, die op zondagmiddagen is geopend. In het zomerseizoen bij mooi weer ook op doordeweekse middagen open.
7. U kunt door het park Buitenplaats Beeckestijn bereiken. Maar het huis is eenvoudiger te vinden door even buitenom te fietsen. Bij het verlaten van  Velserbeek (door de hoofdin-/uitgang) slaat u rechtsaf (fietspad Parkweg). Na ca. 300 meter slaat u weer rechtsaf de Rijksweg in. Na ca. 800 meter bereikt u de ingang van Beeckestijn. Het park rondom het landhuis is zeer bezienswaardig. Echt een aanrader om zelf even te gaan kijken !
8. Rij terug naar Banjaert via Velsen-Zuid, de Velserpont, knpp 02, 01, 42 en 97.

Fietsrondje IJmuiden

1. Sla vanaf het Banjaertterrein linksaf. Via de Burg. Rothestraat en de Duinrand bereikt u de Zeeweg.
2. Sla bij de Zeestraat linksaf en rij naar knooppunt (knpp) 42 (ca. 2,7 km).
3. Rij rechtdoor naar knpp 1 (1,7 km).
4. Sla rechtsaf richting knpp 2 en rij door richting knpp 3. U bereikt de pont over het Noordzeekanaal (voor fietsers en voetgangers kostenloos). Na de oversteek met de Velserpont volgt u de bordjes IJmuiden-haven. In de haven van IJmuiden is altijd wel wat te beleven. Voor visliefhebbers zijn er voldoende gelegenheden om een lekker visje te nuttigen. Ook het IJmuider Zee- en Havenmuseum ‘de Visserijschool’ (aan de haven) is uw bezoek meer dan waard.
5. Voor de terugweg heeft u twee mogelijkheden:
a. Via de Zeesluizen van IJmuiden: vanaf knpp. 96 via knpp. 02, 01, 42 en 97 keert u terug naar Banjaert. U kunt ook de bordjes ‘Wijk aan Zee’ volgen. Onderweg krijgt u een indruk van de enorme Zeesluizen en het imposante industrieterrein van Tata Steel  (voormalig Corus/Hoogovens). De sluizen zijn voorlopig alleen open voor (brom)fietsers en voetgangers.
b. Via de watertaxi IJmuiden:
Vanaf knpp 96 volgt u de bordjes knpp 97. U komt dan op het Sluisplein, waar de watertaxi van 8 april t/m 7 okt 2013 om (bij benadering) 10.00, 13.15, 15,25 en 17.25 (evt via het forteiland) naar het beginpunt van de Noordpier vaart (mits de weersomstandigheden dit mogelijk maken).
Kijk voor alle zekerheid even naar de site van de Watertaxi IJmuiden.
6. Volg vanaf de Noordpier de bordjes knpp. 97 om weer in Wijk aan Zee te komen.

Fietsen naar Recreatiegebied Spaarnwoude 33 km

Spaarnwoude, dat ligt tussen Amsterdam, Haarlem en Velsen, is ongeveer 3000 ha groot. In dit schitterende groene, rustige gebied kunt u wandelen, fietsen, sceeleren, maar ook lekker recreëren op een speelweide. Naast speelweiden vindt u er ook parken, een klimwand, een skipiste, een informatieboerderij, kanobanen, een avonturenland en een golfbaan.

1. Sla vanaf het Banjaertterrein linksaf. Via de Burg. Rothestraat en de Duinrand bereikt u de Zeeweg.
2. Sla bij de Zeestraat linksaf en rij naar knpp 42.
3. Rij rechtdoor naar knpp 1.
4. Sla rechtsaf richting knpp 2 en rij door richting knpp 3. U bereikt de pont over het Noordzeekanaal (kostenloos voor fietsers en wandelaars).
5. Vervolg de route naar knpp 3.
6. Rij van knpp 3 naar knpp 95.
U zit nu midden in recreatiegebied Spaarnwoude. U kunt in het recreatiegebied de eigen richtingaanwijzers volgen. Ook is het mogelijk via de knooppunten een rondje te fietsen.
7. Terug naar Banjaert: Rij van knpp 95 via 94 – 93 – 98 – 11 naar de pont van Buitenhuizen en steek met de pont over (kostenloos voor fietsers en wandelaars).
8. Rij vanaf de pont (via de oude IJdijk) naar knpp 10 – 7 – 6 naar knpp 41.
9. Vanaf knpp 41 rijdt u door de Breestraat (de winkelstraat van Beverwijk) naar knpp 1 en vervolgens via knpp 42 en 97 naar Wijk aan Zee – Banjaert.

Adres: Bezoekerscentrum Genieweg 46 1981 LN Velsen-Zuid.

De Polderroute 50 km

De ene polder is de ander niet. De Wijkerpolder is een droogmakerij. Daarna de natte Zaanse Polders met veel trilveen. Hoogtepunt van deze route is een bezoekje aan de Zaanse Schans. Via Krommeniedijk terug, voorheen een vissersdorp. Tussen dit dorp en Heemskerk/Beverwijk rijdt u door het gebied waar voorheen de Kromme Ye de Wijkermeer in stroomde. Holland Polderland.
Kaartjes met de route en routebeschrijving verkrijgbaar bij de balie.

De Waterroute 50 km

In de duinen heeft niet alleen de natuur een sterke behoefte aan water; er wordt ook drinkwater bereid. De ‘kwal’ en het infocentrum De Hoep vertellen daar over. Na De Hoep, aan de linkerzijde van de Zeeweg het overgangsgebied tussen de duinen en de oude strandwallen. Het gebied achter de boerderij wordt weer bevloeid op de oude manier, met duinwater (Schoonwatervallei). Richting Akersloot komt u steeds verder in bemaald land: ’s-zomers altijd groen, ’s-winters niet te nat. Tussen Uitgeest en Akersloot kunt u het Poldermuseum bezoeken. Hoogtepunt van deze route is het stukje langs het Alkmaardermeer, waar u onder meer de blauwborst tegen kunt komen.
Kaartjes met de route en routebeschrijving verkrijgbaar bij de balie.

Heidenen, Heiligen en Heren 55 km

De route voert u langs twee oude, heilige waterputten, een ruïne en een Abdij bij Egmond, enkele oude kerken en plaatsen waar kastelen hebben gestaan.  De geschiedenis van Noord-Kennemerland in de Middeleeuwen is aan de hand van deze route beschreven in een boekje dat voor € 3,= verkrijgbaar is bij de balie. Natuurlijk komt de geschiedenis van ridder Banjaert uitgebreid aan de orde. Met een bezoek aan museum Huis van Hilde in Castricum moet u voor deze fietstocht een hele dag uittrekken.

Rondje Beverwijk 25 km

Een mooie fietstocht om de omgeving te leren kennen. Door de tuinderijen bij Heemskerk, door het gebied waar eens het Oer-IJ estuarium lag komt u bij Assumburg. Dit kasteel heeft een mooie, enkele jaren geleden geheel gerenoveerde Franse tuin. Vandaar door een woonwijk met moderne architectuur, nog even de Wijkerpolder. Via het hart van Beverwijk terug naar Wijk aan Zee. Aan het eind de mogelijkheid om even te winkelen of een terrasje te pikken.
Beschrijving van deze tocht verkrijgbaar bij de balie.

De duinen 30 km

In de tijd van de industrialisatie heeft men ook de duinen ‘ten nutte’ gemaakt. Er verschenen dennenbossen, hout voor de mijnbouw. Er kwamen boerderijen en er werden sloten gegraven voor de afvoer van producten. Die boerderijen staan er grotendeels nog, al is er geen landbouw meer. De duinpieper is schaars. Begin 20e eeuw begon het ‘gewone’ volk de natuur te heroveren op de rijke heren en regenten. Vanaf die tijd zijn de duinen ook gebruikt voor het onttrekken van drinkwater. Alle functies van de duinen komen in deze tocht aan bod.
Routebeschrijving verkrijgbaar bij de balie.

Verlaten oorden 40 km

Deze tocht gaat langs verschillende plaatsen die geheel of gedeeltelijk verloren zijn gegaan, of hun oorspronkelijke functie hebben verloren. Hij leidt je over het grondgebied van Spaarnwoude, precies in de omgekeerde richting als de eerder genoemde route, en langs Spaarndam. 
Routebeschrijving verkrijgbaar bij de balie.

Haarlem langs Spoor en Spaarne 40 km

De kortste route is heen. Deze route volgt ongeveer het spoor. Terug gaat de route langs Spaarndam en over pontje Buitenhuizen.
Routebeschrijving verkrijgbaar bij de balie.

Heer in Duin

Via de pont of de watertaxi of via de sluizen, is de IJmuider Slag een mooi uitkijkpunt voor de koffie. Voorts kom je in de duinen ten zuiden van het Noordzeekanaal waar nog meer dan rond Beverwijk de kooplui en regenten uit Amsterdam een indruk hebben achtergelaten van hun heerschappij tot begin 20e eeuw: voor de jacht en ander vertier. In het meest zuidelijke gedeelte van deze tocht zijn de duinen tamelijk ongerept. Langs de Ruïne van Brederode wordt tenslotte een kijkje genomen bij Buitenplaats Beeckestijn.
Routebeschrijving verkrijgbaar bij de balie.

De Ecoroute 50 km

Er zijn in de omgeving verschillende initiatieven die grotendeels met vrijwilligers worden onderhouden. Wij gaan langs bij een grote recycling winkel, bij het Theehuis van Slot Assumburg, in Uitgeest bij een meelmolen en een melktap, in Castricum bij een eethuisje (naar keuze). Tenslotte langs de duintuin. Voedsel van de duintuin is ook in Wijk aan Zee verkrijgbaar.
Routebeschrijving verkrijgbaar bij de balie.

Fietsen in de omgeving

Bezoekerscentrum De Hoep

Abdij van Egmond

Velserbeek

Velsen-Zuid

Beeckestijn

Zee- en Havenmuseum IJmuiden

Informatiebord Spaarnwoude

Zaanse Schans

Fietsen langs water

Bedevaartplaats Heiloo

Kasteel Assumburg

Grote grazers in de duinen

Ruigoord Culturele Vrijhaven

Haarlem Stadspoort

Ruïne van Brederode

Tuin van Kapitein Rommel Castricum